Ύστερα από μία κρίση σχεδόν εννέα ετών, που συρρίκνωσε την οικονομία κατά 26% και οδήγησε στην επιβολή επώδυνων μέτρων λιτότητας, η Ελλάδα ετοιμάζεται να εξέλθει από τα τρία μνημόνια στις 20 Αυγούστου.

Ωστόσο οι «τρομακτικές προκλήσεις» για τη χώρα δεν σταματούν εδώ. Αυτό επισημαίνει το Reuters σε σημερινό του άρθρο για την πολυετή ελληνική κρίση και τις προοπτικές για τη χώρα.

«Η κρίση αποδείχθηκε τραυματική για τους Έλληνες, που αντικατέστησαν ενθουσιωδώς τις δραχμές με ευρώ το 2001. Η υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος σήμανε μία νέα εποχή φθηνού δανισμού, που χρηματοδότησε τη διόγκωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και των δημοσίων δαπανών, που φούσκωσαν τα ελλείμματα προϋπολογισμού και τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας» αναφέρει το πρακτορείο και θυμίζει ότι από το 2010 τέσσερις διαδοχικές κυβερνήσεις έδωσαν μάχη να αποφύγουν τη χρεοκοπία, στηριζόμενες στο μεγαλύτερο σχέδιο διάσωσης της οικονομικής ιστορίας, ύψους άνω των 260 δισ. ευρώ από τους εταίρους στην Ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

«Καθώς η Αθήνα προσβλέπει τώρα σε επιστροφή στην κανονικότητα και ανάκτησης της οικονομικής κυριαρχίας, τα σημάδια παραμένουν- οι τράπεζες βαρύνονται με τεράστια χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων και το δημόσιο χρέος παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, κοντά στο 180% του ΑΕΠ» επισημαίνει ο συντάκτης του άρθρου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «αχτίδες φωτός διακρίνονται μέσα από τα σύννεφα». Η οικονομία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, ο τουρισμός ανθεί και το ποσοστό της ανεργίας υποχωρεί στο 19,5% από σχεδόν 28%, εξηγεί.

«Αν υπάρχει ένα μάθημα που διδαχθήκαμε από την κρίση είναι ότι υπό οιεσδήποτε συνθήκες πρέπει να προσπαθείς να προστατεύεις την μακροοικονομική σταθερότητα» δηλώνει στο Reuters o Πάνος Τσακλόγλου, σημειώνοντας πως «λαϊκιστικές πολιτικές, που μπορεί να κερδίσουν μερικές ψήφους σήμερα, αλλά έχουν καταστροφικές συνέπειες λίγα χρόνια αργότερα, πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος. Διαφορετικά αργά ή γρήγορα καταλήγουμε στην κατάσταση, που βρισκόμαστε τώρα».

Το πρακτορείο σχολιάζει πως εξακολουθεί να υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, καθώς η χώρα έχει δεσμευθεί σε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ καλείται να εφαρμόσει και μετά τη λήξη του προγράμματος νέα σκληρά μέτρα, όπως η περικοπή των συντάξεων.

Σε ξεχωριστή του ανταπόκριση από την Αθήνα το πρακτορείο φιλοξενεί δηλώσεις συνταξιούχων για τη μάχη επιβίωσης που δίνουν καθημερινά και σχολιάζει: «το μνημόνιο για τους συνταξιούχους της Ελλάδας δεν θα τελειώσει ποτέ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ