Τα νέα χαρακτηριστικά, που επιδιώκει να προσδώσει η Αριστοτέλους στο Φάρμακο, παρουσίασε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας, Γ. Γιαννόπουλος, στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης. Αλλαγές στην τιμολόγηση, που οδηγούν σε αυξήσεις, νέος υπολογισμός claw-back και rebate, αλλά και η επιμονή στους κλειστούς προϋπολογισμούς, ξεχωρίζουν.
Στην προσπάθεια σύνθεσης της πρότασης για τη «νέα αρχιτεκτονική» στο φάρμακο, όπως την είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα ο κ. Γιαννόπουλος, φαίνεται πως η Αριστοτέλους προβληματίστηκε περισσότερο με το μοντέλο της τιμολόγησης που θα ακολουθηθεί. Επέμεινε, δε, στο σενάριο των κλειστών προϋπολογισμών, επέστρεψε στην αρχική της σκέψη για τον υπολογισμό του claw-back, ενώ φέρεται να υιοθέτησε πρόταση των εκπροσώπων των επιχειρήσεων για κλιμακωτό rebate.
Τιμολόγηση
Το «καλάθι» των χωρών, από το οποίο θα αντλούνται τιμές φαρμάκων ως βάση υπολογισμού της διαδικασίας τιμολόγησης, φέρεται να αποτέλεσε και το μεγαλύτερο γρίφο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, υπήρξαν αρχικά σκέψεις οι τιμές on και off patent φάρμακα να προκύπτουν από το μ.ο. των χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης (έως τώρα υπολογίζονται με το μ.ο. των τριών χαμηλοτέρων της Ε.Ε.), με βαρύτητα, ωστόσο, να πέφτει σε ένα «καλάθι» που θα περιλαμβάνει μόνο τις χώρες της Ευρωζώνης.
Η αλήθεια είναι ότι επιλογή «λύνει τα χέρια» στο τμήμα τιμολόγησης του ΕΟΦ, τα μέλη του οποίου θα καλούνται να υπολογίζουν βάσει τιμών φαρμάκων μόνο σε ευρώ. Θα αποφεύγονται, έτσι, μερικά από τα συνηθέστερα λάθη που προέκυπταν μέχρι σήμερα κατά τον υπολογισμό βάσει της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Περισσότερα στο Virus.com.gr