Ο καύσωνας, οδηγεί σε τιμές ρεκόρ την κατανάλωση ρεύματος όπως και τις τιμές χονδρικής στο ρεύμα. Ήδη μετά την κατανάλωση χθες 10.700 MW ηλεκτρικού ρεύματος αναμένονται και σήμερα αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες τιμές.

Ταυτόχρονα όμως, λόγω των θερμοκρασιών και της άπνοιας, η χονδρική τιμή του ρεύματος που μετακυλίεται στον καταναλωτή, έχει πάρει την άγουσα. Η αιτία είναι ότι η άπνοια δεν επιτρέπει την ομαλή λειτουργία των αιολικών πάρκων, ενώ στους ταμιευτήρες ύδατος που εξυπηρετούν τα υδροηλεκτρικά μετά από ξηρασία και καύσωνα παρατηρείται σοβαρή πτώση της στάθμης.

Τα φωτοβολταϊκά, δεν θα μπορούσαν να καλύψουν απώλειες των αιολικών και υδροηλεκτρικών, αλλά ακόμα κι έτσι αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω του καύσωνα στις υψηλές θερμοκρασίες καθώς καταπονούνται τα ηλεκτρικά τους συστήματα.

Το αποτέλεσμα ήταν χθες να συμμετέχουν μονάδες με λιγνίτη έως και με 18% κάλυψη για κάποια διαστήματα εντός της ημέρας στη συνολική παραγωγή γεγονός που σημαίνει ακριβό ρεύμα λόγω πράσινων φόρων, ενώ το βασικό καύσιμο ήταν το φυσικό αέριο.

Αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα είναι το πεπαλαιωμένο δίκτυο που πρέπει να ανταποκριθεί σε συνθήκες έντονης ζήτησης, γεγονός που προκαλεί πλήθος μικροδιακοπών.

Εκτιμάται ότι από την Πέμπτη και μετά τα προβλήματα θα μειωθούν με τα αυγουστιάτικα μελτέμια και αυτό θα βοηθήσει και τα αιολικά να αυξήσουν την παραγωγή τους.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here