Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα και είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει πολλαπλές διασυνδέσεις προκειμένου να αναδειχθεί ηγέτης στην εξυπηρέτηση του ενεργειακού εφοδιασμού στην περιοχή, υποστήριξε ο  Andreas Borgeas ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Αιγύπτου GAP.

“Δεν υπάρχουν μόνο δύο project για τη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική”, σημείωσε, καθώς αυτή την εποχή προωθούνται πολυάριθμες προτάσεις από πολλές χώρες.

  • “Πρέπει να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα για να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της χώρας και ο ανταγωνισμός των project, είναι στις Βρυξέλλες, για το ποιο από αυτά θα πάρει την καλύτερη βαθμολογία και θα πάρει το προβάδισμα της ένταξης στις επενδύσεις PCI, και PMI.
  • Ποια project θα προκριθούν δεν αποφασίζεται από την Αθήνα, την Ουάσιγκτον ή την Αίγυπτο αλλά από τις Βρυξέλλες”

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια έχουν καταβάλει κάθε προσπάθεια για την σύσφιξη της συνεργασίας τους σε μια σειρά από τομείς. Οι συζητήσεις, μεταξύ άλλων, εστιάζουν στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας που αποτελεί επιτακτική προτεραιότητα, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η στενή συνεργασία των δύο χωρών επισφραγίστηκε και από την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony J. Blinken στην Αθήνα, στις 21 Φεβρουαρίου 2023.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ελληνοαμερικανός, πρώην γερουσιαστής της Καλιφόρνιας, Andreas Borgeas είχε σειρά επαφών με σημαντικούς παράγοντες από την διεθνή διπλωματική αρένα και την οικονομία, κατά την διάρκεια του Delphi DC – Southeast Europe & East Med Forum στην Ουάσιγκτον.

Μεταξύ άλλων, είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Robert Menendez, τον Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για ενεργειακούς πόρους, Geoffrey Pyatt, την τέως Πρόεδρος της Βουλής της Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσυ Πελόζι, καθώς και άλλα εξέχοντα μέλη του Κογκρέσου και της Ελληνο-αμερικανικής κοινότητας.

 

Σε συνέχεια της ενίσχυσης του ρόλου της Ελλάδας στην ΝΑ Μεσόγειο και της περιφερειακής συνεργασίας στο τομέα της ενέργειας, ο Andreas Borgeas επισκέφθηκε, την περασμένη εβδομάδα την Αίγυπτο. Στα πλαίσια των επαφών του είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να ανταλλάξει απόψεις με τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των ΗΠΑ (Πρέσβη Daniel Rubinstein – Chargé d’Affaires), της ΕΕ (Πρέσβη Christian Berger), της Γαλλίας (Πρέσβη Marc Baréty) και της Ελλάδας (Πρέσβη Νικόλαο Παπαγεωργίου), ενώ ξεχώρισαν οι συναντήσεις του με εκπροσώπους σημαντικών βιομηχανικών ομίλων της χώρας, με σκοπό να ενισχυθεί το πλέγμα συνεργασιών για την προώθηση των προτεινόμενο δικτύων μεταφοράς ενέργειας.

Προτεραιότητα κατά την διάρκεια των επαφών του κ. Borgeas αποτέλεσε:

  • Η ενδυνάμωση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. Η χώρα μας αποτελεί βασικό παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχει άριστη γεωπολιτική θέση, ενώ διατηρεί μια στενή συμμαχική σχέση με τις ΗΠΑ
  • O ρόλος της Ελλάδας για την ανάσχεση της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη, μέσω της ενεργειακής απεξάρτησης της ηπείρου από την Μόσχα. Η Ελλάδα διαθέτει έναν ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα παραγωγής πράσινης και καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ η θέση της ανάμεσα σε τρεις ηπείρους εξυπηρετεί άριστα την κατασκευή διεθνών διασυνδέσεων για την μεταφορά ενέργειας από διαφοροποιημένες πηγές.

  • Η εγκαθίδρυση της Ελλάδα ως ενεργειακού κόμβου στην ΝΑ Μεσόγειο και Ευρώπη, μέσω της δημιουργίας διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων (π.χ. με Αίγυπτο). Μέσα από τις οποίες μπορεί να εξασφαλιστούν τεράστιες ποσότητες πράσινης, καθαρής και χαμηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για την εγχώρια οικονομία, αλλά και τις οικονομίες της Ευρώπης. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ενεργειακή αυτονομία της ηπείρου και η επίτευξη των στόχων για την ενεργειακή μετάβαση και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ είναι ευθυγραμμισμένη με τους στρατηγικούς ενεργειακούς στόχους της Ελλάδας, ενώ η υψηλής σημαντικότητας που προσδίδουν οι ΗΠΑ στη γεωπολιτική σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου προτεραιοποιεί την κατασκευή κρίσιμων projects για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρωπαϊκής ηπείρου.
  • Η σημαντικότητα της διμερούς συνεργασίας Αιγύπτου – Ελλάδας, και της ιδιαίτερης συμβολής που μπορεί να διαδραματίσει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέσα από την επιλογή της χώρας μας για την εισαγωγή καθαρής, πράσινης ενέργειας από την Αφρική. Η συνεργασία τω δύο κρατών αναμένεται να αποτελέσει σημείο καμπής για την οικονομική τους ανάπτυξη.
  • Η αναβάθμιση του ρόλου της Κρήτης στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κρήτη είναι ένα από τα πλησιέστερα ευρωπαϊκά σημεία προς την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, ενώ φιλοξενεί σημαντικές ενεργειακές υποδομές. Η συνεχής ανάπτυξη των υποδομών εξελίσσουν το ρόλο της Κρήτης σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο της περιοχής, ικανό να διαχειριστεί τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ τριών (3) ηπείρων.