Στα.. δίχτυα της τουρκικής λίρας έχουν πιαστεί οι ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες, καθώς η χωρίς προηγούμενο πτώση του νομίσματος της γειτονικής χώρας, έχει καταστήσει τα τουρκικά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας πολύ φθηνότερα, έναντι των αντίστοιχων ελληνικών.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρονται στην οικονομική έκθεση της Νηρέας, που δημοσιεύθηκε χθες, δεδομένου ότι η εταιρεία, εξάγει σχεδόν το 81% της παραγωγής της:

«Από τις αρχές του έτους η τουρκική λίρα έχει βυθιστεί σε µία συνεχόµενη υποτίµηση έναντι του ευρώ, άνω του 50%, µε ιδιαίτερη πτωτική πορεία κυρίως στο δεύτερο τρίµηνο του 2018 όπου η τουρκική λίρα έφθασε από περίπου 4,9 λίρες στις αρχές Απριλίου σε 7,9 λίρες τέλος Αυγούστου έναντι του ευρώ, σηµατοδοτώντας τη µεγαλύτερη υποτίµηση µεταξύ των νοµισµάτων αναπτυσσόµενων κρατών.

Οι ελληνικές εταιρείες της ιχθυοκαλλιέργειας συνεπώς δέχονται, λόγω της υποτίµησης της τουρκικής λίρας, πολύ σοβαρές ανταγωνιστικές πιέσεις από τις τουρκικές εταιρείες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει µε υψηλούς ρυθµούς την παραγωγή τους. Με την υποτίµηση της τουρκικής λίρας είναι προφανές ότι η πίεση για τις ελληνικές εταιρείες αλλά και συνολικά τις ευρωπαϊκές, θα γίνει εντονότερη».

Το πρώτο εξάμηνο του 2018, ο όμιλος Νηρέας κατέγραψε μείωση πωλήσεων και υψηλές ζημιές.  Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε € 98,3 εκ. έναντι € 102 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2017, ως αποτέλεσμα της αυξημένης πίεσης στην τιμή πώλησης του λαυρακίου. Επίσης μειωμένες ήταν οι πωλήσεις γόνου σε σημαντικούς πελάτες του εξωτερικού λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, οι οποίες προβλέπεται ότι θα υλοποιηθούν στους επόμενους μήνες, όπως αναφέρει η εταιρεία.

Το λειτουργικό EBITDA (προ της επίδρασης της αποτίμησης των βιολογικών στοιχείων σε εύλογη αξία) ανήλθε σε € 3,2 εκ. από € 2,8 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2017, αύξηση κατά 14,3%. Η αύξηση του λειτουργικού EBITDA οφείλεται κυρίως στη μείωση του κόστους παραγωγής των ψαριών η οποία υπερκάλυψε την αρνητική επίδραση της μείωσης της μέσης τιμής πώλησης. Το EBITDA μετά την επίδραση της αποτίμησης των βιολογικών στοιχείων σε εύλογη αξία ανήλθε σε αρνητικό (€ 8,9) εκ. έναντι € 5,3 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2017 κυρίως λόγω της μειωμένης μέσης τιμής αποτίμησης των βιολογικών αποθεμάτων ως αποτέλεσμα των μειωμένων τιμών πώλησης.

Τα συνολικά προ φόρων αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκαν σε ζημιές € 17,2 εκ., ακολουθώντας τη μείωση του EBITDA λόγω της αρνητικής επίδρασης της αποτίμησης των αποθεμάτων σε εύλογη αξία. Τα συνολικά μετά φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημιές € 13,6) εκ. έναντι ζημιών € 2,6 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Ο κ. Αντώνης Χαχλάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Νηρέα, αναφέρει σχετικά:

«Το πρώτο εξάμηνο του 2018, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αυξήσαμε το λειτουργικό EBITDA του oμίλου διατηρώντας το επίπεδο πωλήσεων των ψαριών, σε ποσότητες, παρά την γενικευμένη υποχώρηση των τιμών πώλησης. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε την υλοποίηση του φιλόδοξου επενδυτικού μας προγράμματος για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων μας και την μείωση του κόστους. Διανύουμε την τελική φάση της αναμενόμενης ολοκλήρωσης της εισόδου του επενδυτικού σχήματος ΑΜERRA /MUBADALA και είμαστε αισιόδοξοι για την προοπτική ανάπτυξης ενός ισχυροποιημένου σχήματος στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here