Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Ο “χορός” ανακοινώσεων αποτελεσμάτων β’ τριμήνου των μεγάλων (αντ)ασφαλιστικών εταιρειών συνεχίστηκε με την αμερικανική ΑΙG και την ελβετική Swiss Re που ανακοίνωσαν αμφότερες μειωμένα κέρδη -για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά.

 

Ειδικότερα,  τα κέρδη της AIG διαμορφώθηκαν στα 937 εκατ. δολάρια για την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου 2018, έναντι 1,13 δισ. δολάρια ένα χρόνο πριν, μειωμενα κατά 17%. Τα αποτελέσματα αντανακλούν αδυναμία στον κλάδο γενικών ασφαλειών και ήταν κατώτερα των προσδοκιών των αναλυτών. Τα προσαρμοσμένα κέρδη πρo φόρων της AIG από τις γενικές ασφάλειες μειώθηκαν κατά 46% στα 568 εκατ. δολάρια, ενώ τα έσοδα από underwriting “πέρασαν” σε αρνητικό έδαφος (ζημία 89 εκατ. δολ.) έναντι κερδών 149 εκατ. δολ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Τα κέρδη προ φόρων από τον κλάδο ζωής μειώθηκαν κατά 3% στα 962 εκατ. δολ. την εξεταζόμενη περίοδο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της AIG Brian Duperreault έχει βάλει ως στόχο την επαναφορά της  ΑΙG σε τροχιά βιώσιμης κερδοφορίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον κλάδο εμπορικών ασφαλίσεων αλλά και τις πρακτικές underwriting του ομίλου, με καλύτερη αξιοποίηση των εργαλείων της τεχνολογίας.

 

Swiss Re

Πτώση κερδών 17% στο εξάμηνο εμφάνισε η Swiss Re, καθώς τα καθαρά κέρδη της για την περίοδο διαμορφώθηκαν στο 1 δισ. δολάρια, έναντι 1,2 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Ο ελβετικός αντασφαλιστικός όμιλος ανακοίνωσε ότι τα κέρδη θα παρέμειναν αμετάβλητα εάν δεν είχε προηγηθεί αλλαγή στα Λογιστικά Πρότυπα των ΗΠΑ (US GAAP)  που επηρέασαν την αποτίμηση των μετοχών στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια της εταιρείας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Swiss Re  Christian Mumenthaler χαρακτήρισε “θετική εξέλιξη” την βελτίωση των συνθηκών της αγοράς για τον κλάδο, μετά τις μεγάλες φυσικές καταστροφές του 2017.  Αποκάλυψε επίσης ότι ο όμιλος εξετάζει την εισαγωγή στο χρηματιστήριο της βρετανικής  της μονάδας ReAssure που διαχειρίζεται “κλειστά” χαρτοφυλάκια στη Μ. Βρετανία, εντός του 2019.  Η ReAssure -με ενεργητικό ύψους 58,56 δισ. δολ. και 3,3 εκατ. συμβόλαια-  χρειάζεται “φρέσκα” κεφάλαια για να διευρύνει  τις δραστηριότητές της. Αναλυτές εκτιμούν ότι η χρηματιστηριακή της αξία θα μπορούσε να διαμορφωθεί στα 3 δισ. δολάρια, δηλαδή κοντά στο 50% της λογιστικής της αξίας που ήταν 6,2 δισ. δολ. το 2017 Η  Swiss Re θα παραμείνει βασικός -αλλά όχι πλειοψηφικός- επενδυτής στη ReAssure μετά την αρχική δημόσια εγγραφή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here