της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου

Εως την Αθήνα θα φτάσουν τα “απόνερα” της χρεοκοπίας της Alpha Insurance A/S, η οποία  κηρύχθηκε σε πτώχευση και βρίσκεται πλέον σε καθεστώς εκκαθάρισης. Νόμιμος, φορολογικός κα ειδικός αντιπρόσωπος ζημιών της δανέζικης εταιρείας είναι η Eurostatus Ασφάλειες.

Διαβάστε: Στοπ στην Alpha Insurance A/S από τις εποπτικές αρχές

 Τελευταία ενημέρωση: Ανακλήθηκε η άδεια της Alpha  Insurance

Οπως αναφέρουν πληροφορίες από το εξωτερικό, η Εποπτική Αρχή του χρηματοοικονομικού τομέα της Δανίας σύστησε σε όλους τους πελάτες της Αlpha Insurance να αναζητήσουν νέες εταιρείες για να συμβληθούν καθώς όλες οι υφιστάμενες καλύψεις “τερματίστηκαν”.

Αιτήσεις αποζημίωσης που έχουν ήδη κατατεθεί ίσως να ικανοποιηθούν από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων Δανίας ( Danish Guarantee Fund) σε ορισμένες κατηγορίες. Τυχόν νέες αιτήσεις αποζημιώσεων πρέπει να “καταγραφούν” έως τις 5 Ιουνίου (δηλαδή να αφορούν σε γεγονότα που έλαβαν χώρα έως την ημερομηνία ατή) και να κατατεθούν έως τις 8 Νοεμβρίου 2018.

Πέραν των επιλεγμένων κατηγοριών και ημερομηνιών, μελλοντικές αιτήσεις αποζημίωσης θα πρέπει να κατατεθούν στον σύνδικο της πτώχευσης που διαχειρίζεται την πτωχευτική περιουσία της  Alpha Insurance.

H αντίστροφη μέτρηση για την Alpha Insurance που εξειδικεύεται κυρίως στην ασφάλιση στόλων ΙΧ ξεκίνησε στις αρχές της άνοιξης, όταν οι αρχές της Δανίας της ζήτησαν να αναπτύξει πλάνο ανάκαμψης.  Λίγες ημέρες αργότερα, τα προβλήματα στην  CBL Insuranceτης Νέας Ζηλανδίας, μια από τις μεγαλύτερες αντασφαλιστικές της Alpha οδήγησε το ΔΣ της τελευταίας να σταματήσει να συνάπτει νέα συμβόλαια και να ανανεώνει τα υφιστάμενα, αρχής γενομένης από τις 3 Μαρτίου.

Την επόμενη ημέρα η εταιρεία τέθηκε υπό καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία (solvent liquidation) και σε εσωτερικό run-off, δηλώνοντας ότι “θα ανταποκριθούμε σε όλες τις υφιστάμενες και μελλοντικές υποχρεώσεις μας” και ότι “όλες οι αιτήσεις αποζημιώσεως θα ικανοποιηθούν και όλα τα ισχύοντα συμβόλαια θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι τη συμβατική τους λήξη”.

Στην Ελλάδα, ο ιδιοκτήτης της Eurostatus Μανώλης Χαραλάμπης είχε δηλώσει στις 7 Μαρτίου στο iw ότι: “Η εταιρεία τονίζει θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο, είναι αντασφαλισμένη για την Ελλάδα στην Munich Re και Swiss Re και η πορεία της δεν παρομοιάζεται με εκείνη της Enterprise.  Συμπληρώνει ότι όλα τα εν ισχύ συμβόλαια ισχύ, οι εκκρεμείς ζημιές, και ότι στη συνέχεια προκύψει θα αποζημιώνονται”

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, το Επικουρικό Κεφάλαιο Αποζημιώσεων της Δανίας  Financial Services Compensation Scheme (FSCS) δήλωσε ότι είναι σε γνώση της κατάστασης και πρόσθεσε ότι “εξετάζουμε τα δεδομένα με τις αρμόδιες αρχές και θα τοποθετηθούμε σύντομα”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here