Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία και η εξέλιξή της παίζει καθοριστικό ρόλο στο τρόπο ανάπτυξης και προόδου των επιχειρήσεων. Οι τράπεζες σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Μολονότι, όλοι σχεδόν συμφωνούν στο ότι οι νέες τεχνολογίες και η ψηφιοποίηση μπορεί να αποτελέσουν τον παράγοντα κλειδί που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο επιχειρησιακό κομμάτι των τραπεζών, πολλοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την είσοδο τους στον εργασιακό χώρο.

Τα παραπάνω τονίστηκαν χθες και σε εκδήλωση της ΟΤΟΕ στο ινστιτούτο Γκαίτε με τίτλο «Νέες τεχνολογίες και επιπτώσεις στην απασχόληση» με αφορμή μελέτη που πραγματοποίησε ο ΙΝΕ.ΙΝ

Παρότι όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι πρέπει να αγκαλιάσουμε τις νέες τεχνολογίες και να μην τις βλέπουμε φοβικά, δε απέκλεισαν το ενδεχόμενο τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα η ψηφιοποίηση να έχει αρνητική επίπτωση στις θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Σταύρος Κούκος τόνισε ότι το έμπειρο προσωπικό θα συνεχίσει να είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για τις τράπεζες έναντι των νέων τεχνολογιών. Από την πλευρά του συνδικαλιστικού κινήματος , οι εκπρόσωποί του θα πρέπει να προετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.

Όπως αναφέρει η μελέτη «δε θα ήταν υπερβολικό να εκτιμήσουμε ότι η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών αυτών καθαυτών δεν απειλεί άμεσα να εκτοπίσει μεγάλες ομάδες εργαζόμενων από τις Τράπεζες. Θα αλλάξει όμως σε μικρότερο η μεγαλύτερο βαθμό συγκεκριμένα καθήκοντα. Στο πλαίσιο της διαπροσωπικής εξυπηρέτησης οι θέσεις αυτές θα απαιτούν αυξημένα προσόντα.

Αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή μετάβαση στη νέα εποχή είναι η συνεχής, κατάλληλα στοχευμένη επανεκπαίδευση των υπαλλήλων οι οποίοι θα μπορούν να συνεργάζονται και να συντονίζουν τις έξυπνες εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και να ερμηνεύουν πολυδιάστατα δεδομένα.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ