Τα δανειακά της χαρτοφυλάκια, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν πρώιμα σημάδια αθέτησης, «στρεσάρει» η Alpha Bank, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι μάλλον ενθαρρυντικές. 

Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε η διοίκηση της τράπεζας, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές, με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων για το 9μηνο του 2022, τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται για πάνω από 90 ημέρες είναι μόλις το 3%, ενώ πολύ ικανοποιητικές είναι οι ροές από τα υπό διαχείριση «κόκκινα» κεφάλαια που διαχειρίζονται για λογαριασμό της οι servicers.

Ο δείκτης NPE της Alpha Bank μειώθηκε στο 8% από 44,8% το 2019, καταγράφοντας μείωση κατά 36,8 μονάδες, με την πρόοδο στο γ’ τρίμηνο να είναι αποτέλεσμα της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης. Στόχος της τράπεζας είναι ο επίμαχος δείκτης να πέσει κάτω από τα τρία δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Όσον αφορά στο κόστος ρίσκου, αυτό έπεσε από το 2,5% το 2019 στο 0,7% το 9μηνο του 2022 (μείωση κατά 1,8 μονάδες). Σύμφωνα με τη διοικητική ομάδα της Alpha Bank, παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις και το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η συνέπεια των πελατών στη διευθέτηση των οφειλών τους παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη. Στην κατεύθυνση αυτή, καθοριστικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι η τράπεζα ανέλαβε γρήγορα δράση, παίρνοντας έγκαιρα μέτρα, ήδη από το β’ τρίμηνο του έτους, καθώς ήρθε σε επαφή με τους πελάτες της προσφέροντας φιλικές προσφορές προϊόντων, προκειμένου να αποτραπούν νέες καθυστερήσεις. «Τα μέτρα που λάβαμε έχουν ήδη φέρει σημαντικά αποτελέσματα, καθώς παρατηρούμε αποκλιμάκωση στις καθυστερήσεις αυτού του τριμήνου, ενώ τα ποσοστά ανταπόκρισης συνεχίζουν να είναι ενθαρρυντικά», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Βασίλης Ψάλτης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι συνεχίζεται η προσεκτική εξέταση του χαρτοφυλακίου για πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια. «Το εταιρικό χαρτοφυλάκιο δανείων δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Σε ό, τι αφορά στα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, το χαρτοφυλάκιο πελατών (back-book) παραμένει πλήρως αποδοτικό, έχοντας επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα». 

Τα στελέχη της τράπεζας χαρακτήρισαν διαχειρίσιμη των επιβάρυνση του κόστους των δανείων από την αύξηση των επιτοκίων.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here