Συνακόλουθη των ξένων αγορών η πορεία του ΧΑ, με τα στοιχήματα για το αν ο “πρωταθλητής” του 2019 θα μπορούσε να επαναλάβει μία υψηλή επίδοση και το 2020 να διίστανται.

Προφανώς το 49,47% για τον Γενικό Δείκτη, το 101,3% για τον Τραπεζικό, τα επιπλέον 16 δισ. στην κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων, η κατά 20% ενίσχυση της συναλλακτικότητας και ο (σχεδόν ) διπλασιασμός των ενεργών κωδικών είναι επιδόσεις που καταγράφονται σπάνια. Ωστόσο η συνολική χρηματιστηριακή αξία, στα 62 δισ. ήτοι στο 45% του ΑΕΠ είναι κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα του μέσου ευρωπαικού όρου. Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως εάν το 2020 είναι “χρονιά των μετοχών” στα ξένα χρηματιστήρια, στο ελληνικό υπάρχουν περιθώρια συνέχισης της ανοδικής διόρθωσης, που ξεκίνησε από τα μέσα του 2019. Ομως ο κλάδος, που υπολείπεται δραματικά έναντι των blue chips, είναι ο τραπεζικός, συνεπώς η ενίσχυση του ΧΑ περνά μέσα από την εξυγίανση του εγχώριου banking.

Οι προϋποθέσεις.

-.    Οι ξένοι οίκοι θέτουν 3 προυποθέσεις για μία ενδεχόμενη κίνηση της αγοράς πάνω από τις 1.000 plus μονάδες.

-Μη εξυπηρετούμενα δάνεια,

-μεταρρυθμίσεις και

-ξένες επενδύσεις είναι τα 3 γνωστά ζητούμενα.

Συν αυτό των ξένων αγορών αλλά και του…άγνωστου Χ, το πως  θα μπορούσε να εξελιχθεί η ένταση στην περιοχή, με Τουρκία παράμετρος που θα επιβάρυνε το λεγόμενο country risk.

Προσώρας κάτι τέτοιο ΔΕΝ υφίσταται, ΔΕΝ λογαριάζεται από τα κάθε λογής funds. Κατηγορηματική η θέση μου, μετά από ενδελεχές ρεπορτάζ το 3ήμερο Π.Σ.Κ με κορύφωση την διάσκεψη στο Βερολίνο. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει πως αποκλείεται το ενδεχόμενο επιβάρυνσης του κλίματος. Μεταφέρουμε, όμως ότι ίσχυε μέχρι και την Κυριακή, το απόγευμα.

Τι εκτιμούν οι ειδικοί.-, Προφανώς οι αποτιμήσεις δεν είναι στα χαμηλά επίπεδα των αρχών του 2019, σημειώνει ο Μάνος Χατζηδάκης (ΒΕΤΑ χρηματιστηριακή) παράμετρος που περιορίζει τα περιθώρια υπεραπόδωσης. Ωστόσο, εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, στο 2,5% υπάρχει η εκτίμηση, πως κλάδοι που υστέρησαν το 2019 (λ.χ λιανικό εμπόριο) θα αλλάξουν δυναμική με πολύ πιθανή την διάχυση της σε παρεμφερείς κλάδους.

Κλάδος-κλειδί ο τραπεζικός, με κάθε μία από τις Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς να αποτελεί ένα ξεχωριστό στοίχημα, που θα κερδηθεί (ή χαθεί) ανάλογα με τις επιδόσεις τους στα “κόκκινα δάνεια” και την παραγωγή λειτουργικού κέρδους. J P Morgan, Deutsche Bank, Citigroup, HSBC “βλέπουν” τράπεζες αλλά μόνο εάν επιτευχθούν οι δύο κύριοι στόχοι.

Στο monitoring και τα χαρτοφυλάκια των funds, θα μπορούσε να αποτελέσουν βασικές επιλογές και το 2020 εισηγμένες με σταθερή άνοδο μεγεθών (για τουλάχιστον 4-ετία), υψηλή μερισματική απόδοση, εξωστρέφεια και νέες επενδύσεις, εκτιμά ο Δημήτρης Τζάνας (ΚΥΚΛΟΣ χρηματιστηριακή). ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Mytilineos, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα- Ενεργειακή είναι από τις επενδυτικές σταθερές ενώ από τις εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο στοιχήματα, για φέτος, θεωρεί την Lamda Development, την AEGEAN, τη ΔΕΗ και την ElvalHalcor.

Θέμα ενίσχυσης της αξιοπιστίας- που είχε τρωθεί και με αφορμή το σκάνδαλο του FF Group- από την πλευρά των ξένων, θέτει ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance) συμπεριλαμβάνοντας στους καταλύτες της τάσης την όποια πρόοδο σε 1-2 μεγάλα έργα (project Ελληνικού/Lamda Development), την επιτυχία των προσπαθειών εξυγίανσης (από το turn around της πολύπαθης ΔΕΗ μέχρι αυτό της Alumil), την διατήρηση ενός ρυθμού αύξησης των καθαρών κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, μεγαλύτερο του 6% και μία μέση μερισματική απόδοση στο 4% ( Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια κ.α. ). Προυποθέσεων ικανών να ελκύσουν περισσότερα ξένα κεφάλαια.

Και οι ξένοι.-.Bullish, για την Ελλάδα η Jefferies, που εκτιμά έναν συντελεστή p/e στις 11,8 τα κέρδη χρήσεως, έναν δείκτη λογιστικής αξίας στο 0,79 , μερισματική απόδοση στο 3,4% και 6,7% απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Προβλέψεις, που εάν επιβεβαιωθούν θα ανέβαζαν τον πήχη κατά 25% με 30% ήτοι σε επίπεδα Γενικού Δείκτη μεταξύ 1.175 έως 1.230 μονάδων από τις τρέχουσες τιμές.

Βάσει της συσχέτισης ΔΤΡ/FTSE25 (πλην των 4 τραπεζικών) 3-4/1 εάν τα blue chips ενισχυθούν κατά 1 μονάδα/φορά τα τραπεζικά χαρτιά θα έχουν περιθώριο ανοδικής διόρθωσης κατά 3-4 μονάδες/φορές. ΑΡΚΕΙ να λύνεται το μείζον πρόβλημα των NPLs, στο οποίο εστιάζουν τόσο η HSBC όσο η ABN AMRO. Ο μεν πρώτος ξένος οίκος εκτιμά, πως το οικονομικό κλίμα θα συνεχίσει να βελτιώνεται, τα spreads των ομολόγων να συρρικώνονται και τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων να ενισχύονται.

Ο δε δεύτερος βλέπει πως με τον “Ηρακλή” θα μειωθεί ο κίνδυνος για το τραπεζικό στοίχημα, θα ισχυροποιιήσει τον κλάδο και αυτό θα αποτυπωθεί/διαχυθεί σταδιακά στην οικονομία.

Τέλος η Citigroup προχωρά πιο πέρα, θεωρώντας ενδιαφέρον bet την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε “επενδυτική βαθμίδα” με το investment grade να περνά μέσα από την επιτυχία των τραπεζών στα stress tests, τις θετικές αξιολογήσεις των BIG3, την διαμόρφωση καμπύλης επιτοκίων (μέσω των εκδόσεων του ΟΔΔΗΧ), την άντληση φθηνότερου χρήματος από μεγάλες επιχειρήσεις η ανταγωνιστικότητα των οποίων θα ενισχυθεί έναντι των ανταγωνιστών τους.

………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, , 21/01/2019