Γράφει η «ξενοδόχος»

Για το πρώτο τρίμηνο του 2021, η Aegean “πετάει” με το 1/3 περίπου του πτητικού της προγράμματος, ενώ η ουσιαστική ενίσχυση στο 75%- 80% του 2019 θα γίνει από τον Ιούλιο και μετά.

Ο πρόεδρος της Aegean κ. Ευτύχης Βασιλάκης, αν και τόνισε πολλές φορές χθές κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του ομίλου, ότι προβλέψεις αυτή την στιγμή δεν μπορούν να γίνουν και θα είναι πιο ασφαλείς σε ένα δίμηνο από τώρα, ωστόσο η σεζόν θα είναι μικρή και οι αφίξεις από το εξωτερικό θα ξεκινήσουν πιο ουσιαστικά από τα μέσα Ιουνίου- τέλη Ιουνίου και μετά.

  • «Υπάρχει σημαντική ζήτηση  αλλά πολύ λίγες κρατήσεις, γιατί το κοινό δεν γνωρίζει ακόμη πότε θα είναι σε θέση να ταξιδέψει. Θα έχουμε πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα τις επόμενες 60 ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκης, επισημαίνοντας ότι όσο προχωρά το πρόγραμμα των εμβολιασμών τόσο πιο γρήγορα θα ξεκινήσουν τα ταξίδια:
  • «Από το Μάϊο θα υπάρξει περισσότερη κίνηση όσον αφορά το εσωτερικό δίκτυο και λίγο περισσότερη κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού, η οποία θα ενισχυθεί περισσότερο από τα τέλη Ιουνίου και μετά».

Ο κ. Βασιλάκης ρωτήθηκε από τους αναλυτές και για τις εθνικότητες που θα ‘’ψηφίσουν’’ Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, αφού πέρυσι πολλές από τις βασικές αγορές παρέμειναν κλειστές, με τη χώρα μας να δέχεται κυρίως τουρίστες από χώρες εντός Ε.Ε.

  • «Φέτος ελπίζουμε ότι η Ρωσία, το Ισραήλ και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτελέσουν μέρος του παιχνιδιού. Υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να έχουμε επισκέπτες και από άλλες αγορές, εκτός Ε.Ε. φέτος και αυτές είναι οι τρείς σημαντικότερες όσον αφορά τις αφίξεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Aegean.
  • «Ακόμη όμως και από τις χώρες όπου έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί, όπως το Ηνωμένο Βασιλείο ή το Ισραήλ, δεν ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πολλές αφίξεις πρίν τα μέσα ή τα τέλη Ιουνίου, δεδομένου ότι όπως διαπιστώνεται επί του παρόντος, οι κυβερνήσεις δεν είναι διατεθειμένες να επανεισάγουν στη χώρα τους τον ιό από άλλους προορισμούς εξωτερικού». 

Για την ίδια την Aegean,  η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα είναι ουσιώδεις γι’ αυτή τη χρονιά και όπως αποδείχθηκε «ο όμιλος κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 μηνών στάθηκε πολύ ανθεκτικός υπό τις συνθήκες μιας τόσο μειωμένης δραστηριότητας», όπως ανέφερε ο ίδιος.

  • «Ακόμη και στο χειρότερο σενάριο για το 2021, θα έχουμε -σε κάθε περίπτωση- χαμηλότερες ζημίες φέτος έναντι του 2020, γιατί έχουμε προσαρμόσει σε μεγάλο βαθμό τη δραστηριότητα του ομίλου στα δεδομένα της πανδημίας».

Ο κ. Βασιλάκης, τόνισε ότι η εταιρεία θα είναι επαρκώς θωρακισμένη κεφαλαιακά, μετά και την αύξηση κεφαλαίου των 60 εκατ. ευρώ και την κρατική ενίσχυση των 120 εκατ. ευρώ έως το τέλος Ιουνίου, χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση τους επόμενους 18 μήνες.

Για την εταιρεία, το πρώτο τρίμηνο είχε αρκετές ομοιότητες με τους τελευταίους μήνες του 2019 λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, άρα σε επίπεδο εσόδων και ζημιών η εκκίνηση του 2021 θα είναι, σύμφωνα με τη διοίκηση, αντίστοιχη με το δ’ τρίμηνο του 2020 και η εταιρεία εξακολούθησε να καίει ρευστό 18-20 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, ωστόσο αν γίνει η εκκίνηση του ελληνικού τουρισμού, ενδεχομένως από τον Ιούνιο να επέλθει η εξισορρόπηση (break even).

  • Υπενθυμίζεται εδώ ότι πέρυσι ο όμιλος ‘’έκαψε’’ ρευστό ύψους 280 εκατ. ευρώ λόγω της πανδημίας.

Από το ποσό αυτό,

  • 50 εκατ. ευρώ αφορούν δαπάνες για την παραλαβή των νέων αεροσκαφών A320/A321neο και
  • 80 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στην επίπτωση της αντιστάθμισης κινδύνου (για την κάλυψη των αναγκών σε καύσιμα).

Τον Μάιο θα πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ της Aegean, που αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου η αεροπορική να λάβει την κρατική κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ.

H Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πρώτα θα εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κεφαλαίου, ενώ από τις 6 έως τις 12 Μαΐου η διοίκηση της εισηγμένης θα γνωστοποιήσει τους ακριβείς όρους της διαδικασίας.

Για το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, η διοίκηση της εισηγμένης, που διαθέτει ρευστότητα 478 εκατ. ευρώ, τοποθετεί το cash burn έως 20 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ότι από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου η Aegean θα εμφανίσει θετικές ταμειακές ροές σε μηνιαία βάση.

«Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανακτηθεί η χαμένη ρευστότητα των τελευταίων μηνών», όπως διευκρίνισε ο κ. Βασιλάκης.

Προϋπόθεση αποτελεί να ανοίξει ο τουρισμός, ενώ, όπως εκτίμησε ο επικεφαλής της Aegean, με τους υφιστάμενους ρυθμούς, μέχρι το καλοκαίρι θα έχει εμβολιαστεί το 45%-50% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τροφοδοτώντας τη ζήτηση για ταξίδια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here