Γράφει η «ξενοδόχος»
- «Οι προβλέψεις εν μέσω πανδημίας είναι παραπάνω από αβέβαιες ωστόσο θα πώ ότι συνολικά θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι αν επιτευχθεί ο στόχος για το ήμισυ των επιδόσεων του 2019».
Αυτό επεσήμανε ο κ. Γιάννης Παράσχης, διευθύνων σύμβουλος της “Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών”, όταν ρωτήθηκε χθές σχετικά με τις εκτιμήσεις του όσον αφορά τις επιδόσεις του τουρισμού της Αθήνας για τη φετινή χρονιά, στο πλαίσιο της διαδικτυακής παρουσίασης για το 7ο Travel Trade Athens, παραθέτοντας μάλιστα και ορισμένα νούμερα για την ελληνική πρωτεύουσα προ πανδημίας.
Όπως ανέφερε λοιπόν, το 2013, οι ξένοι επισκέπτες της Αθήνας ήταν 2,5 εκατομμύρια και το αεροδρόμιο είχε 12,5 εκατ. επιβάτες.
- «Το 2019 τα αντίστοιχα νούμερα έφθασαν τα 6,7 εκατομμύρια και το Ελ. Βενιζέλος τα 25,5 εκατ. επιβάτες. Από την 1η Απριλίου μέχρι τις 31/3 είχαμε περίπου 5 εκατ. επιβάτες στο αεροδρόμιο της Αθήνας που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος».
Σύμφωνα με τον κ. Παράσχη, οι πρώτοι μήνες του 2021 είναι χαμένοι γιατί όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε lockdown, επομένως η περίοδος φέτος για την Αθήνα έχει περιοριστεί.
- «Ελπίζουμε να αρχίσει να κινείται κάπως από το Μάϊο, με το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού, να δούμε πώς θα κυλήσει το καλοκαίρι που είναι μπροστά και από το φθινόπωρο και μετά να υπάρξει μία πιο δυναμική ανάκαμψη.
- Τη χρονιά που διανύουμε, οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες για τον αστικό τουρισμό σε όλη την Ευρώπη -δεν είναι μόνο θέμα της ελληνικής πρωτεύουσας- έχει μεγαλύτερες δυσκολίες ανάκαμψης σε σχέση με την περιφέρεια γιατί δεν υπάρχουν συνέδρια ούτε τουρισμός Σαββατοκύριακου.
- Αυτό το πρώτο διάστημα είναι ούτως ή άλλως χαμένο γιατί δεν μπορεί να ανοίξει ο τουρισμός χωρίς να ανοίξει η πόλη, ίσως αυτό μπορεί να γίνει πιο εύκολα σε ένα resort, ωστόσο η πόλη θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.
- Η Αθήνα είχε καταφέρει να γίνει πόλος έλξης για city break προ πανδημίας και είχε κερδίσει ως ένα βαθμό το στοίχημα, ωστόσο τώρα θα πρέπει και πάλι να καλύψει το χαμένο έδαφος».
Πλέον, η επόμενη μέρα για τον αστικό τουρισμό θα είναι σε 3 άξονες:
- υγεία και ασφάλεια στο ταξίδι, το τουριστικό προϊόν και τις υποδομές,
- ψηφιακός μετασχηματισμός
- βιωσιμότητα επίσης στο ταξίδι και το τουριστικό προϊόν.