Η ένταση και η διάρκεια της πρωτοφανούς κατάστασης για τα μετεωρολογικά δεδομένα στον τόπο μας, μας έχει βάλει όλους μας σε μεγάλη πίεση είπε ο Βασίλης Κικίλιας κατά την έναρξη της έκτακτης ενημέρωσης για την κακοκαιρία Daniel, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες η Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι Ένοπλες Δυνάμεις, οι Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, τόνισε.

Όπως σημείωσε ο υπουργός η Πολιτική Προστασία είχε αποστείλει έγκαιρα από την 1η Σεπτεμβρίου, με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις, προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους, σχετική προειδοποίηση και οδηγίες.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλίας και Στερεάς επιχειρούν 158 οχήματα, 360 πυροσβέστες, η 1η, 2η, 5η, 7η και 8η ΕΜΑΚ, έχουν πραγματοποιηθεί 552 αντλήσεις, 172 διασωστικές επιχειρήσεις από τις οποίες διασώθηκαν 417 συμπολίτες μας, ενώ έχουν σταλεί 14 μηνύματα από το 112.

Ο κ. Κικίλιας κάλεσε όλους να ακλουθούν για το επόμενο 24ωρο τις οδηγίες των αρχών, σημείωσε ότι η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως αύριο το βράδυ, ενώ τα φαινόμενα, όπως ανέφερε, θα επηρεάσουν μερικώς και την Αττική.

Διακόπηκε η κυκλοφορία στην ΠΑΘΕ στο ύψος της Νίκαιας λόγω κακοκαιρίας

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο ΠΑΘΕ, στο ύψος της Νίκαιας Λάρισας, μέχρι τα όρια της Μαγνησίας, λόγω της κακοκαιρίας και των νερών που έχουν φτάσει στο οδόστρωμα, αποφάσισε η Περιφεριακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.

Σε πρόσφατη ανακοίνωση της , επισημαίνεται πως αποφασίστηκε “η διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στον Αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε. και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας (προς Αθήνα & προς Θεσσαλονίκη), από τον Α/Κ Νίκαιας (χ.θ. 348+106) έως τη χ.θ. 321+580 (όρια Π.Ε. Λάρισας με Π.Ε. Μαγνησίας)

Τα οχήματα που κινούνται επί της Π.Α.Θ.Ε. στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα θα εκτρέπονται στον Α/Κ Νίκαιας και μέσω της περιφερειακής Οδού Τρικάλων θα εισέρχονται στην Ε.Ο. Λάρισας -Τρικάλων και ακολούθως στον Αυτοκινητόδρομο Ε-65.

 

Διακοπή κυκλοφορίας σε εθνικές οδούς και αποκλεισμένα χωριά στη Φθιώτιδα και στη Β. Εύβοια

Με τα βλέμματα στραμμένα στον ουρανό είναι οι κάτοικοι και οι αρχές στην βόρεια Εύβοια καθώς όλο και περισσότερο εντείνονται τα προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες, εκτός από τον αποκλεισμό τους και την έλλειψη προσβάσεων, είναι χωρίς ηλεκτροδότηση.

«Προσπαθούμε να περιορίσουμε τα προβλήματα με παρεμβάσεις σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο» δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, τα προβλήματα εντοπίζονται σε αρκετά σημεία του Δήμου Λίμνης Μαντουδίου Αγίας ‘Αννας με κορυφαία τον αποκλεισμό κατοίκων στο χωριό Βλαχιά και στην ευρύτερη περιοχή καθώς υπάρχουν μεγάλες καταπτώσεις σε αρκετά σημεία του δρόμου: δέντρα που έχουν πέσει μαζί με κολώνες της ΔΕΗ και απλωμένα καλώδια. Μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων, μαζί με πυροσβέστες, συνεχίζουν από το πρωί «χειρουργικές» επεμβάσεις αναζητώντας οικογένειες ή ηλικιωμένους ακόμα και σε αγροικίες για να τους μεταφέρουν.

Παρόμοιες παρεμβάσεις έχουμε στην περιοχή της Πήλι, του Νέου Πύργου αλλά και στο Μετόχι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ευβοίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στους παρακάτω δρόμους:

– στην 137η χ/θ της Ε.Ο. Χαλκίδας – Αιδηψού (σημείο που βρίσκεται ανάμεσα στον Αγιόκαμπο και τον ‘Αγιο – Αιδηψού) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας αυτής,

– στην 3η χ/θ της Επ.Ο. Αχλαδιού – Κοτσυκιάς του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας ‘Αννας (Νομός Ευβοίας),

– στην Επ.Ο. Δρυμώνα – Κερασιάς, στο ύψος των καταρρακτών του Δρυμώνα,

– στην 1η χ/θ της Επ. Οδού Σηπιάδας – Καλαμούδι (περιοχή Ρετσινόλακκος) και

– στην παραλιακή οδό από το ύψος του κόμβου Νησιώτισσας (είσοδος για Ν. Πύργο) έως και τη διασταύρωση με την επαρχιακή οδό Ν. Πύργου – Ωρεών.

Στη Φθιώτιδα

Στην περιοχή του Δομοκού η βροχόπτωση συνεχίζεται με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση. Ήδη με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας έχει διακοπεί η κυκλοφορία σε ένα μεγάλο μέρος του επαρχιακού δικτύου ενώ οι περισσότεροι από τους 120 κατοίκους στο χωριό Σοφιάδα παραμένουν στο χωριό και αρνούνται να το εγκαταλείψουν παρά τις εκκλήσεις που γίνονται από την πλευρά των αρχών. Οι ίδιοι είναι ασφαλείς, έχουν και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να προσεγγίσουν κάποια από τα σπίτια.

«Οι εικόνες είναι εφιαλτικές, όμως το φαινόμενο συνεχίζεται με την ίδια ένταση» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης, Ηλίας Σανίδας εκφράζοντας συγχρόνως την αγωνία του για τις επόμενες ώρες λέγοντας πως «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει κάτι, πάντως είμαστε σε ετοιμότητα να διασφαλίσουμε την ανθρώπινη ζωή». Στην ευρύτερη περιοχή και σε άλλα χωριά, όπως το Βαρδαλή, εκτός από τις προσβάσεις που έχουν καταρρεύσει, υπάρχει διακοπή ρεύματος ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Φθιώτιδας έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην περιοχή του Νέου Μοναστηρίου και προς την Λάρισα αλλά και προς την Καρδίτσα αφού η παλιά εθνική οδός έχει γίνει λίμνη.

Πριν από λίγο η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας έκανε εκτροπή της κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο από τον κόμβο της Λαμίας και κατευθύνει οδηγούς και αυτοκίνητα στο δρόμο Λαμίας – Δομοκού υποδεικνύοντας στη συνέχεια να ακολουθήσουν τον Ε65 για να φτάσουν στη Θεσσαλία καθώς ο δρόμος προς το Νέο Μοναστήρι, τη Λάρισα και την Καρδίτσα έχει διακοπεί και η μοναδική πλέον πρόσβαση είναι μέσω του Ε65. Να σημειώσουμε ότι στο εθνικό δίκτυο Αθηνών Θεσσαλονίκης έχει γίνει ολική διακοπή της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα από τον ανισόπεδο κόμβο της Νίκαιας έως τα όρια της Λάρισας με την Μαγνησία και η κυκλοφορία από Λάρισα προς Αθήνα εξελίσσεται μέσω Τρικάλων και του Ε65.

Στην ανατολική Φθιώτιδα και στο ύψος της Πελασγίας έχουν φουσκώσει οι χείμαρροι που έρχονται από την πλευρά της Μαγνησίας με συνέπεια στον κόμβο της Πελασγίας να έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλα προβλήματα. Έχουν παρασύρει ό,τι έχουν βρει μπροστά τους, ακόμη και αυτοκίνητα, ενώ μεγάλες ζημιές έχει πάθει το εργοστάσιο χαρτοποιίας της ΠΑΚΟ που βρίσκεται στην περιοχή. Η κυκλοφορία είχε διακοπεί το πρωί, αποκαταστάθηκε στη συνέχεια αλλά την τελευταία ώρα νέο κύμα έχει σαρώσει κυριολεκτικά τις υποδομές με συνέπεια η αστυνομία να κόψει την κυκλοφορία στον δρόμο Πελασγίας – Γλύφας.

Συναγερμός έχει σημάνει και στην περιοχή της Αμφίκλειας όπου η βροχόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη χωρίς προς το παρόν να έχουν σημειωθεί σοβαρά προβλήματα.

Τέλος συνεχή μηνύματα από το 112 πληροφορούν τους κατοίκους ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην ευρύτερη περιοχή λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων θα συνεχιστούν και το επόμενο 24ωρο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here