Μέσα στο 2024 θα είναι έτοιμες οι υποδομές, αρχές του 2026, η Ελλάδα θα αποκτήσσει την πρώτη γεωλογική αποθήκη CO2,  από την Energean.

Εκεί – σε ένα εξαντλημένο κοίτασμα του Πρίνου (το οποίο διαχειρίζεται η Energean)- θα αποθηκευτούν 1 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, σε μια υπόγεια αποθήκη έχει ενταχθεί στα ευρωπαϊκά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI).

  • Ήδη η Energean έχει υπογράψει 8 μη δεσμευτικές συμφωνίες με βιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής για την αποθήκευση CO2.
  • Από τους βασικούς υποψήφιους χρήστες είναι οι εγχώριες τσιμεντοβιομηχανίες, με δεδομένο ότι η ΤΙΤΑΝ και η ΗΡΑΚΛΗΣ (Holcim) έχουν ήδη δρομολογήσει σχέδια δέσμευσης των εκπομπών τους, στα εργοστάσιά τους στο Καμάρι Βοιωτίας και στο Μηλάκι Ευβοίας, αντίστοιχα.

H Energean έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ). Το ίδιο έχει γίνει και με τις διαδικασίες για τη μετατροπή σε άδεια αποθήκευσης της άδειας έρευνας που έχει λάβει από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ). Υπενθυμίζεται ότι η ΕΔΕΥΕΠ είναι η αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή για τη γεωλογική αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα.

Επιδότηση της τάξης των 150 εκατ. ευρώ έχει διασφαλισθεί για το έργο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery & Resilience Facility).

Αυτό σημαίνει πως είναι ανελαστικός ο χρονικός ορίζοντας για την «πρεμιέρα» λειτουργίας του πρότζεκτ, ο προϋπολογισμός του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει τα 400-500 εκατ. ευρώ, μόνο για την πρώτη φάση λειτουργίας.

Μάλιστα, αν ληφθεί υπόψη όλη η αλυσίδα αξίας που θα πρέπει να δημιουργηθεί (δέσμευση του CO2 στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις και μεταφορά του στην αποθήκη), τότε το σύνολο των επενδύσεων αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Πρώτα, πρέπει να εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ), αφού πρώτα εκπονηθεί και τεθεί σε διαβούλευση.

Επίσης, η Energean θα πρέπει να λάβει την Άδεια αποθήκευσης από την ΕΔΕΥΕΠ.

Κατόπιν, εντός του 2024, θα πραγματοποιηθεί η Δοκιμή Αγοράς (Market Test), η οποία θα επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον χρηστών (δηλαδή βιομηχανιών που θα μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα με τη δέσμευση των εκπομπών τους) για αξιοποίηση της υποδομής.

Η Δοκιμή Αγοράς θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, με τους συμμετέχοντες να προχωρούν στο αρχικό στάδιο σε εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος και, στην επόμενη φάση, να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους.


Η Τελική Επενδυτική Απόφαση της Energean θα ληφθεί το αργότερο μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Κι αυτό γιατί το επενδυτικό «πράσινο φως» αποτελεί προϋπόθεση ώστε να δρομολογηθεί η πραγματοποίηση της γεώτρησης η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της υπόγειας αποθήκης και την έγχυση του CO2.

Η ολοκλήρωση της γεώτρησης τοποθετείται το αργότερο στο τέλος του 2025, ώστε να «ξεκλειδώσει» τη χορήγηση από την ΕΔΕΥΕΠ της άδειας λειτουργίας της υποδομής.

Κάτι που θα πρέπει να γίνει μέχρι τις αρχές του 2026, ώστε να ακολουθήσει η πρεμιέρα της αποθήκης.

Όπως είναι φυσικό, η έναρξη λειτουργίας του έργου θα πρέπει να συγχρονιστεί με την ολοκλήρωση της προετοιμασίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε με την πρεμιέρα της αποθήκης να υπάρχουν «πελάτες» για να εξυπηρετήσει.

Έτσι, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τόσο οι εγκαταστάσεις δέσμευσης CO2 των χρηστών, όπως και μία λύση (έστω και αρχικά προσωρινή) για τη μεταφορά του υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα στον Πρίνο.