Την ταχεία επιστροφή στην αγορά των «κόκκινων» ακινήτων που συνδέονται – με τον έναν ή τον άλλον τρόπο – με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιζητούν τράπεζες και servicers, με τους τελευταίους να προτείνουν σειρά μέτρων που δυνητικά θα μπορούσαν να επισπεύσουν την αξιοποίησή τους και δη, αυτών που μεταβιβάζονται στο πλαίσιο των πλειστηριασμών.
Πιο αναλυτικά, στην επιστολή που απέστειλαν μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη, οι servicers προτείνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:
- Τη λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στα πρότυπα αυτής του Νόμου Κατσέλη, για την επίσπευση όλων των εκκρεμών δικασίμων ανακοπών με ποινή απαραδέκτου, ώστε όλες οι ανακοπές που αφορούν στον πίνακα κατάταξης και την έκθεση αναγκαστικού πλειστηριασμού, καθώς και την περίληψη κατακυρωτικής έκθεσης να λαμβάνουν δικάσιμο εντός έτους από την διενέργεια του πλειστηριασμού.
- Την ηλεκτρονική κατάθεση αιτήσεων & έκδοση πιστοποιητικών μεταγραφής ανά την επικράτεια και εξόφληση αυτών αποκλειστικά ψηφιακά.
- Τη θέσπιση προθεσμίας χορήγησης της περίληψης κατακυρωτικής από τον συμβολαιογράφο (π.χ. 20 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία πλειστηριασμού) με ρητή κύρωση σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
- Την παράταση ρύθμισης αυθαιρέτων προ του 2011 και μετά το 2026, όπου λήγουν οι τακτοποιήσεις.
- Τη δυνατότητα ένταξης εταιριών REOCOs (σ.σ. των εταιρειών, δηλαδή, που έχουν συστήσει οι servicers) σε προγράμματα επιδότησης ανακαίνισης ακινήτων, τα οποία έχουν αγοραστεί σε πλειστηριασμό, με αξία α’ προσφοράς κάτω των 150.000 ευρώ, καθώς και προγράμματα ανάπτυξης οικιστικών ακινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές.
- Την επιδότηση ενοικίου σε REOCOs για οικιστικά ακίνητα σε συγκεκριμένες περιοχές, τα οποία έχουν αγοραστεί σε πλειστηριασμό με αξία α’ προσφοράς κάτω των 150.000 ευρώ.
Πηγή: NPLConfidential.com