Προς την σωστή κατεύθυνση οι προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη, λέει ο Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (οι χρηματιστηριακές εταιρείες δηλαδή), στο πλαίσιο που πρόνοιες του αφορούν στην προσπάθεια αναβάθμισης και της χρηματιστηριακής αγοράς.
Κοινός τόπος, πως το Χρηματιστήριο της Αθήνας υπολείπεται βάθους και ουσιαστικής συμβολής ως προς την προβολή της επιχειρηματικότητας, της δυνατότητας άντλησης κεφαλαίων (μέσω της εισόδου εταιρειών), της προσέλκυσης χρήματος με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Ιδανικό θα ήταν, οι προτάσεις Πισσαρίδη να συνδυαστούν με άλλες παλαιότερες που επιχείρησε να προωθήσει ο αρμόδιος υφυπουργός και από κοινού με την διοίκηση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων και των επενδυτικών, χρηματιστηριακών φορέων να γίνει μία προσπάθεια επανεκκίνησης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
     Ο Σύνδεσμός Μελών ΧΑ/ΣΜΕΧΑ, δηλαδή ο φορέας των ιδιωτών χρηματιστών, των μη τραπεζικών ΑΧΕΠΕΥ έχουν συχνά προτείνει σειρά μέτρων για την προσέλκυση κεφαλαίων, τον ουσιαστικό εμπλουτισμό της αγοράς με την είσοδο εταιρειών κ.λ.π.
      Ο ΣΜΕΧΑ έχει προτείνει και προτείνει- εκ νέου- τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για τις εισηγμένες λ.χ χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές.
Το μέτρο ίσχυε κατά το παρελθόν, αποδεδειγμένα είχε αποτέλεσμα αλλά μπήκε στον “πάγο” επί ΣΥΡΙΖΑ.
Ευκαιρία, τώρα, η κυβέρνηση να το επαναφέρει.
  Οπως και τον θεσμό του omnibus account-κοινού λογαριασμού- για θεσμικούς παίκτες, αλλά και η θέσπιση κινήτρων για τους market makers.
    Επιπλέον θα μπορούσε να συνδράμει το κράτος έτσι ώστε σημαντικές ενέργειες στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων να συνδυάζονται με την είσοδο επενδυτικών σχημάτων στο χρηματιστήριο, όπως λ.χ συνέβη με τον ΑΔΜΗΕ. 
     Προς τούτο θα μπορούσε να συνδράμει ο ΙΟΒΕ, μελέτη του οποίου καταδεικνύει τα οφέλη των ιδιωτικοποιήσεων.
  • Ο γενικός διευθυντής του, Νίκος Βέττας, είναι και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Πισσαρίδη, γνώστης των θεμάτων της αγοράς, θα μπορούσε να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση.
      Συνεπώς, ας καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι γύρω από ένα τραπέζι, Επιτροπή Πισσαρίδη, υφ.Οικ., ΙΟΒΕ, ΕΧΑΕ, ΣΜΕΧΑ και όποιος άλλος δει, μπας και βρεθεί διέξοδο προς την επενδυτική, επιχειρηματική αναβάθμιση του χρηματιστηρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here