Γράφει η «ξενοδόχος»
Σημαντική αύξηση των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στο Ελ. Βενιζέλος και οριακή στα περιφερειακά αεροδρόμια σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019, ενώ επίσης σημαντική ήταν η μείωση των οδικών αφίξεων όλους του μήνες του πρώτου 6μήνου 2019.
Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου του 2019, καταγράφηκαν 8,1 εκατ. € διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +4,4% /+341 χιλ. επιβάτες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προήλθε από την αύξηση των αφίξεων στον ΔΑΑ (+12,1%).
- Αντίθετα με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, και παρόλο που παρουσιάστηκε αύξηση στην πλειονότητα των μεθοριακών σταθμών, συνεχίστηκε η μείωση των διεθνών οδικών αφίξεων συνολικά και τον Ιούνιο, αν και με ηπιότερο ρυθμό: καταγράφηκαν 1,3 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -6,9%/-99 χιλ. σε σχέση με πέρυσι. Το πρώτο 6μηνο του 2019, καταγράφηκαν 4 εκατ. οδικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -11,7%/-537 χιλ. σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2018.
Τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, για το πρώτο πεντάμηνο του έτους δείχνουν ότι η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά -0,9% και διαμορφώθηκε στις 5.305 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 5.352 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Αντίθετα με τις αφίξεις, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2019, εμφάνισαν αύξηση κατά 14,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και διαμορφώθηκαν στα 2.889 εκατ. ευρώ.
Καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των μεγεθών της Έρευνας Συνόρων διαδραματίζουν οι αγορές εκτός ΕΕ -που κύριος προορισμός τους ήταν η Αθήνα- αφού -στο πρώτο 5μηνο- παρουσιάζουν αύξηση αφίξεων κατά 14,4% και εσόδων κατά 36,1% ενώ οι χώρες της ΕΕ παρουσιάζουν μείωση -7,6% στις αφίξεις και αύξηση +5,5% στα έσοδα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την συνολική αύξηση των εσόδων της Έρευνας
- «Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το πρώτο 5μηνο του τρέχοντος έτους αν και οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 0,9%, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 14,4% σε σχέση με το 2018, γεγονός που οφείλεται στην μεγάλη αύξηση αφίξεων και εσόδων από χώρες εκτός ΕΕ με κύριο προορισμό την Αθήνα», σχολιάζουν οι τουριστικοί φορείς.
- «Ωστόσο, η απόδοση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας, φαίνεται ότι το τρέχον έτος είναι υποδεέστερη σε σχέση με το 2018, με μειώσεις στις πληρότητες, τα έσοδα και τις προκρατήσεις.
- Ενόψει και της παρατηρούμενης κάμψης της ζήτησης τουριστικών υπηρεσιών από τις παραδοσιακές αγορές μας, όπως δείχνει προς το παρόν και η μείωση κατά 6,7% των προγραμματισμένων θέσεων από το εξωτερικό στα περιφερειακά αεροδρόμια, καθίσταται άμεσα αναγκαία η αποκατάσταση της φορολογικής ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος και της ορθολογικής ρύθμισης των βραχυχρόνιων μισθώσεων καθώς και ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ενός συνεπούς, συγκροτημένου και αποτελεσματικού Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον τουρισμό»
Ως προς τον προγραμματισμό αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό, φέτος στα αεροδρόμια της Περιφέρειας παρατηρείται μείωση κατά 1,2 εκατ. θέσεις, ενώ η προαναφερθείσα οριακή αύξηση των αφίξεων, υποδηλώνει αυξημένες πληρότητες των αεροπλάνων.