Ενθαρρυντικές οι ενδείξεις από τα τελευταία στοιχεία του δείκτη οικονομικού κλίματος για την Ελλάδα.
   Σύμφωνα με την Ε.Ε ο Economic Sentiment Indicator/ESI έδειξε την χώρα μας, μεταξύ εκείνων που κατέγραψαν βελτίωση τον Ιούλιο, ενώ είχε εκπλήξεις για τις οικονομίες χωρών, που υποχώρησε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος  μειώθηκε δραματικά, κατά -2,4% , για την Γερμανία που το τελευταίο διάστημα εμφανίζει συνεχώς ποιοτικούς δείκτες είτε σε επιβράδυνση είτε σε υποχώρηση. Στάσιμος ήταν ο ISE για την Γαλλία.
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος, τον Ιούλιο 2019, ανέβηκε στο 105,3 από το 101 μονάδες, ενώ συνολικά για την Ευρωζώνη από τις 103,3 πήγε στις 102,7 μονάδες.
     Αλλες χώρες με βελτίωση του δείκτη, Ολλανδία (+1,7 μονάδες), Ιταλία (+1,4 )και Ισπανία (+0,6 ).
     Η βελτίωση του δείκτη για την Ελλάδα προήλθε από την καλύτερη εικόνα στους τομείς των υπηρεσιών, των κατασκευών, της βιομηχανίας, του λιανικού εμπορίου αλλά και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. 
 Όλα αυτά έχουν την σημασία τους.
  • Με την κατεύθυνση που δείχνει να έχει πάρει η οικονομία της Ευρώπης, τα σύννεφα που όλο και πυκνώνουν από τον ουρανό της Γερμανίας, με εμφανή την αδυναμία η Ευρώπη να παράξει δομικό πληθωρισμό σε ικανοποιητικά επίπεδα, θεωρείται πλέον πολύ πιθανό ο super Mario να επισπεύσει το νέο πρόγραμμα QE, ποσοτικής χαλάρωσης.
Oι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Mario Draghi προς το τέλος των επιτυχών θητειών του- λήγει τον Οκτώβριο- δεν θέλει να χαλάσει την υστεροφημία του.
 Από την άλλη πλευρά, η διάδοχός του Κριστίν Λαγκάρντ ξεκινά από δύσκολο σημείο τη δική της θητεία στην Φρανκφούρτη…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here