Για δεύτερη φορά, μέσα σε 10 μέρες μάλιστα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έσπευσε να κρούσει την…καμπάνα του κινδύνου για την πολύπαθη ΔΕΗ, προειδοποιώντας πως η επιχείρηση είναι τα πρόθυρα χρεοκοπίας, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στις κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
Την σχεδόν ίδια δήλωση, προειδοποίηση είχε κάνει ο Κωστής Χατζηδάκης (στις 26 Ιουλίου), ενώ λίγες μέρες νωρίτερα σε ένα κρεσέντο δηλώσεων, την μεν 14 του μηνός, πως η ΔΕΗ έχει φτάσει στο …παρά πέντε τη δε προηγούμενη το…περίφημο ότι ο όμιλος δεν έχει χρήματα να αγοράσει κολώνες.
Προφανώς και ο κ. Χατζηδάκης προειδοποιεί για την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ.
Ας συμφωνήσουμε, πως για όλα ευθύνεται η προηγούμενη κυβέρνηση. Το ζητούμενο για έναν καθ΄ ύλην υπουργό δεν είναι να βγαίνει 2-3 φορές την εβδομάδα και να προβάλλει προς τα έξω την απαξίωση της ΔΕΗ.
- Εάν καταρρεύσει η Επιχείρηση θα καταρρεύσει και η χώρα, αλλά επειδή δεν θα καταρρεύσει η χώρα, προφανώς και δεν θα καταρρεύσει ούτε η ΔΕΗ.
Με κάποιους τρόπους θα βρεθεί λύση (η όποια λύση, που μπορεί να είναι και πολύ χειρότερη) και αυτό προεξοφλούν αρκετοί πολύ ισχυροί παίκτες αλλά και κάθε λογής funds, πιθανότατα και ο St. Butt του Silchester (καθώς η θέση του fund έχει πολύ καιρό να παρουσιάσει μεταβολή) με τη μετοχή να έχει “τρέξει” ένα 33% σε διάστημα μηνός και 108,66% από την αρχή του έτους. Αυτά μετά και την διόρθωση της Παρασκευής, κατά 3,91% στα 2,70 ευρώ, με την αποτίμηση στα 626,4 εκατ. Ευρώ.
Ομως, το θέμα με την ΔΕΗ είναι το γεγονός πως είναι εισηγμένη στο ελληνικό χρηματιστήριο και εκτός των μεγάλων επενδυτών έχει και εκατοντάδες μικροεπενδυτές, και για αυτό θα πρέπει οι δηλώσεις των καθ΄ύλην αρμοδίων υπουργών να είναι φειδωλές και προσεκτικές.
Γιατί, μέχρι τώρα περισσότερες είναι οι δηλώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο κ. Χατζηδάκης παρά οι ενέργειες του προς την κατεύθυνση της διάσωσης της εταιρείας…
Οι δηλώσεις του Υπουργού Ενέργειας
«Η εταιρεία τη βγάζει δεν τη βγάζει» τόνισε, αναφερόμενος στη ΔΕΗ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ενώ έκανε λόγο για «οικονομικό φρενοκομείο» που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην προηγούμενη κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να καταργηθεί το σχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» που είχε προτείνει η κυβέρνηση Σαμαρά.
Ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε πως:
- “Συμφώνησαν να κατέβει το μερίδιο της ΔΕΗ από το 90% στο 50%. Χωρίς κανένα οικονομικό αντάλλαγμα και με τα στελέχη της επιχείρησης να δουλεύουν για να χάσουν πελάτες.
- Πούλησαν το 66% του ΔΕΣΦΑ και πανηγύριζαν.
- Πούλησαν το 49% του ΑΔΜΗΕ και πανηγύριζαν.
- Η ΔΕΗ τους μάρανε για να δείξουν την ευαισθησία τους.”
Ο υπουργός τόνισε ότι η μετάβαση στο νέο μοντέλο της απελευθερωμένης αγοράς ενέργειας πρέπει να γίνει με σοβαρότητα, με ευρωπαϊκούς κανόνες και όχι με τους «γιαλαντζί» κανόνες, που πήγε να γίνει στην Ελλάδα.
- «Δεν θέλουμε, σημείωσε, να στραφούμε εναντίον των άλλων εταιρειών και των καταναλωτών, που έχουν πάει στις άλλες εταιρείες. Δεν ξεκινάμε με την αντίληψη ότι η ΔΕΗ είναι δική μας και τα άλλα είναι αποπαίδια και οι καταναλωτές που είναι στις άλλες εταιρείες και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στις άλλες εταιρείες δεν είναι Έλληνες, δεν είναι άνθρωποι κτλ. Το θέμα είναι να βρούμε μια ισορροπία».