Πρόσκληση στους επενδυτές για προαγορά ελληνικού χρέους απευθύνει η Αθήνα.
  Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ (*) αφορά σε τέσσερεις εκδόσεις-σειρών του 2027, του 2033, του 2037 και του 2042.
  • Οι λόγοι προφανείς (ενδεικτικό το χθεσινοβραδυνό 1.240% για το δεκαετές Ελληνικό Ομόλογο (GR10Y) για τα συνολικά 17,4 δισ.€
 Θα ανατρέξουμε μερικά χρόνια πριν (Νοέμβριος 2017) όταν η Αθήνα προχωρούσε- μέσω του ΟΔΔΗΧ– σε ένα από τα πιο πολύπλοκα προγράμματα ανταλλαγής (με σύμπτυξη σειρών) που κατά τους ξένους αποτέλεσε την στέρεη βάση, στην οποία στηρίχθηκε ο μετέπειτα “ενάρετος δρόμος” της ελληνικής πλευράς με τις πανίσχυρες αγορές.
Σε μία περίοδο-τότε- που η αξιοπιστία της χώρας ήταν στο ναδίρ, οι αποδόσεις ομολόγων και κόστη χρήματος στο ζενίθ το δίδυμο Στέλιου Παπαδόπουλου-Δημήτρη Τσάκωνα είχε πετύχει να βελτιώσει το προφίλ του ελληνικού χρέους.
Τότε 20 ομόλογα-ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. € με λήξεις από το 2023 έως το 2042 είχαν αντικατασταθεί με 5 νέα, διάρκειας 5, 10, 15 και 25 ετών.
 Για την ιστορία (και της απόδοσης των του…Καίσαρος…) ο-τότε-πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ, Στέλιος Παπαδόπουλος σχεδίαζε αυτή τη μετατροπή από το 2013 την εποχή που ΥπΕΘΟ ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος στη συνέχεια (ως Διοικητής της ΤτΕ) συνέχισε να υποστηρίζει το όλο εγχείρημα.
    Πλέον ο Στέλιος Παπαδόπουλος είναι στην JP Morgan και στον ΟΔΔΗΧ σταθερός τιμονιέρης ο Δημήτρης Τσάκωνας.   
  •     (*) αναλυτικές πληροφορίες στα pdma.gr και athex.gr.   

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here