Σε επίπεδα Νοεμβρίου 2009 γίνεται η αποτίμηση των εισηγμένων: στα 146,6 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, αυξημένη κατά 32% έναντι του 2023, στα προ Lehman μεγέθη.
Τα οικονομικά μεγέθη πρώτου τριμήνου των εισηγμένων ενισχύουν την εκτίμηση των αναλυτών για την επίτευξη κερδοφορίας 16ετίας, όταν το 2007-2008 είχαν διαμορφωθεί σε 11,3 δισ. ευρώ.
Είναι κοινός τόπος πως, με ουδέτερο κλίμα εκτός και εντός συνόρων, τα 100 δισ. θα μπορούσαν να είναι ένα ακόμη υψηλό σκαλί για υψηλότερη αποτίμηση. Πόση; Θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις στο επιχειρηματικό και επενδυτικό πεδίο που θα μπορούσαν να παράξουν κρίσιμο μέγεθος. Ενδεικτικά, με την είσοδο στο ΧΑ του ΔΑΑ «Ελευθέριος Βενιζέλος» στα 2,6 δισ. (συνολική χρηματιστηριακή αξία) διατέθηκε το 30% του μετοχικού κεφαλαίου από το ΤΑΙΠΕΔ, ενεργοποιήθηκαν 7.400 αιτήσεις, ενώ δημιουργήθηκαν νέες, για πρώτη φορά μετά από χρόνια.
Παράλληλα, με το placement περίπου 11% του μετοχικού κεφαλαίου της HelleniQ Energy, που είχε προηγηθεί, τον Δεκέμβριο 2023, μπήκαν νέοι «παίκτες»/μέτοχοι και διευρύνθηκε η ελεύθερη διασπορά, με αποτέλεσμα μια επόμενη διάθεση μειοψηφικού ποσοστού να μην αποκλείεται προς το τελευταίο τρίμηνο του 2024.
Είναι προφανές πως οι “big business” είναι αυτές που διαμορφώνουν το κρίσιμο μέγεθος, τα deals που συνηθίζεται να συμφωνούνται σε όρους αποτιμήσεων (και ΧEBITDA), η διάθεση μειοψηφικών μετοχικών ποσοστών σε ξένα funds, στα «ισχυρά χέρια» της εγχώριας επιχειρηματικής σκηνής, με την κοινότητα να προσβλέπει σε τρία-τέσσερα ικανά να αλλάξουν το μέγεθος των εισηγμένων, της αγοράς.
Το πιο ώριμο deal είναι το –πολυαναμενόμενο– της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με το Masdar fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που φέρεται να έχει αποκτήσει το 37,3% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Η διάθεση/πώληση από τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ της ΗΛΕΚΤΩΡ στη Motor Oil βρίσκεται επίσης στην τελική ευθεία, με την ολοκλήρωση του deal να προσθέτει υπεραξίες στα εμπλεκόμενα μέρη/μετόχους, δηλαδή την πλευρά Reggeborgh/Holterman και την πλευρά Βαρδινογιάννη, με την πρώτη να επικεντρώνεται στο real estate (δρομολογώντας ήδη την «έξοδο» της REDS/Καμπάς από το ΧΑ και το banking) και τη δεύτερη να επεκτείνεται και στη διαχείριση απορριμμάτων/ενέργεια.
Την πρόθεση εισαγωγής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου (FTSE100) σε διάστημα 12 μηνών ανακοίνωσε η διοίκηση της Mytilineos, που αποτιμάται σε 5,458 δισ., μέγεθος που στο City ή σε ένα ΧΑ ενταγμένο στην κατηγορία των αναπτυγμένων θα είχε σαφώς μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία. Πέρα από το ανοιχτό ενδεχόμενο και δεύτερης διάθεσης ποσοστού από το μετοχικό κεφάλαιο της HelleniQ Energy, η είσοδος της Cenergy Holdings στην αγορά των ΗΠΑ –και παραγωγικά– αναζωπυρώνει σενάρια που, κατά καιρούς, θέλουν τη διοίκηση της Viohalco να συζητά το ενδεχόμενο διάθεσης ενός 6%-8% του μετοχικού κεφαλαίου. Εύλογο το ερώτημα στην κοινότητα κατά πόσον η διοίκηση της Viohalco θα επέλεγε ένα σύνθετο deal διάθεσης ποσοστού και στρατηγικής συμφωνίας με ξένο όμιλο, στοχεύοντας στην αγορά των ΗΠΑ. Ήδη και η διοίκηση του ομίλου TITAN Cement International ανακοίνωσε την πρόθεσή της για ένα ΙΡΟ (μεγέθους 15%-25% του μετοχικού κεφαλαίου) της θυγατρικής ΤΙΤΑΝ America σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ. Στόχος η εισαγωγή να γίνει το 2025, το δεύτερο εξάμηνο;
Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK