γράφει η “ξενοδόχος”
Το δρόμο της μακροχρόνιας παραχώρησης παίρνουν μέσω της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου τρία ”Ξενία” σε Χίο, Έδεσσα και Κομοτηνή στο πλαίσιο του προγράμματος αξιοποίησης των πιο ώριμων ακινήτων της εταιρείας, και δή στον τομέα του τουρισμού όπου υπάρχει και μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Προς εκμίσθωση οδεύουν επιπλέον και δύο τουριστικά περίπτερα στη Φωκίδα, στον Αγιο Λουκά και την Κασταλλία Πηγή, που παραμένουν τα τελευταία χρόνια εγκαταλελειμμένα.
Προσπάθειες για μακροχρόνια παραχώρηση έχουν γίνει ουκ ολίγες για τα πολύπαθα Ξενία με την ΕΤΑΔ να έχει αυτή την στιγμή 13 ελεύθερες μονάδες στο χαρτοφυλάκιό της, ωστόσο τώρα η συγκυρία φαίνεται να είναι πιο ευνοϊκή.
Και τα τρία Ξενία αποτελούν μικρές μονάδες, ενώ υπάρχει κατά περίπτωση κι επιπλέον συντελεστής δόμησης.
Ειδικότερα, το Ξενία Χίου βρίσκεται στην παραλιακή οδό , σε μικρή απόσταση από το λιμάνι και το κέντρο της πόλης της Χίου, ενώ απέχει περίπου 2 χλμ. από το αεροδρόμιο. Το οικόπεδο έχει έκταση 1669 τ.μ. και το κτίριο καλύπτει 1572 τ.μ. Με μία δυναμικότητα 52 κλινών. Το κτίριο, με αρχιτέκτονα τον Κωνσταντίνο Σταμάτη, ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Στο κέντρο της πόλης βρίσκεται το Ξενία Εδεσσας, με έτος κατασκευής το 1961, με αρχιτέκτονα τον Ιάσονα Ρίζο και δυναμικότητα 56 κλινών.
Το οικόπεδο έχει έκταση 7.901 τ.μ., διαθέτει υπόλοιπο δόμησης, ενώ το κτίριο καλύπτει 2.640 τ.μ. με επιπλέον τα υπόγεια. Οσον αφορά το Ξενία Κομοτηνής, με έτος κατασκευής το 1961 και αρχιτέκτονα τον Διονύσιο Ζήβα, είναι χωροθετημένο στο κέντρο της πόλης, σε απόσταση 600μ. από την κεντρική πλατεία – Πλατεία Ειρήνης, ενώ απέχει λιγότερο από 3 χλμ. από την πλησιέστερη έξοδο της Εγνατίας Οδού. Το ξενοδοχείο, επιφάνειας 2.058 τ.μ. και δυναμικότητας 46 κλινών αποτελείται από δύο πτέρυγες. Το οικόπεδο (με υπόλοιπο συντελεστή) έχει έκταση άνω των 18 στρεμμάτων, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει ναός, κολυμβητική δεξαμενή, παιδική χαρά και υπαίθριος χώρος στάθμευσης.
Προς εκμίσθωση οδεύει και το τουριστικό περίπτερο στον Αγιο Λουκά Δελφών, το οποίο όπως περιγράφεται «αποτελεί, εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής σύνθεσης, κατασκευασμένο με παραδοσιακά υλικά, σχεδιασμένο από τον Πέτρο Πικιώνη». Αντίστοιχα στα πρώτα ακίνητα προς εκμίσθωση από την ΕΤΑΔ περιλαμβάνεται και το τουριστικό Περίπτερο της Κασταλλίας Πηγής εντός του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.