Γράφει η Βικτώρια Μακρή

Η πρωτεύουσα του Βελγίου και έδρα των σημαντικότερων ευρωπαϊκών οργανισμών, ζει ήδη στον πυρετό των Ευρωεκλογών του Μαϊου.

Ήδη τα μεγάλα ευρωπαϊκά κόμματα και οι Ευρωβουλευτές τους, προετοιμάζονται εντατικά και αυτό φαίνεται σε κάθε γωνιά της πόλης. Ο Μαραθώνιος των υποψηφίων για την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν είναι εξίσου σημαντικός με την την καμπάνια των ίδιων των  κομμάτων. Η είδηση της υποψηφιότητας Βέμπερ, προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σήμανε την εκκίνηση ενός 8μηνου πανευρωπαϊκού εκλογικού αγώνα.

Η επιλογή του Βέμπερ έχει ιδιαίτερη σημασία για τον πολιτικό και κοινωνικό  χαρακτήρα του ίδιου του ΕΛΚ, αν και φαίνεται ότι ο Βέμπερ δεν θα είναι ο μόνος υποψήφιος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο στοίχημα που καλούνται να απαντήσουν τα Ευρωπαϊκά Κόμματα, είναι η έντονη αμφισβήτηση που δέχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση το τελευταίο διάστημα άλλα και η γενικότερη απαξίωση των Ευρωπαίων πολιτών για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, οι ευρωεκλογές παίρνουν χαρακτήρα ήσσονος σημασίας αναμέτρησης.

Η αποχή είναι ο μεγαλύτερος φόβος σήμερα στις Βρυξέλλες. Για τους Βέλγους πολίτες ωστόσο τέτοιος φόβος δεν υπάρχει, μιας και η ψήφος για τους Βέλγους πολίτες είναι υποχρέωση και όχι δικαίωμα.

Παράλληλα, εξίσου σημαντικά μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά για τις Βρυξέλλες και πρέπει να κλείσουν ενόψει των ευρωεκλογών είναι το Brexit και το προσφυγικό. Αν και σχετικά με το Brexit, εμφανίζονται αισιόδοξοι, ότι μέσα στους επόμενους μήνες το ζήτημα θα έχει διευθετηθεί , όσον αφορά το προσφυγικό, είναι ένα ζήτημα που δίχαζε και θα συνεχίσει να διχάζει τους Ευρωπαίους εταίρους. Η κατεύθυνση που θα ακολουθηθεί στο θέμα αυτό, σίγουρα θα επηρεάσει τον ιδεολογικό χαρακτήρα της Ευρώπης.

Προς το παρόν, το Βέλγιο απασχολούν και οι τοπικές εκλογές που θα λάβουν μέρος στις 14 Οκτώβρη. Ωστόσο, για τους Βέλγους, εξίσου σημαντικές είναι οι ευρωεκλογές του Μαΐου, καθώς οι πολίτες του Βελγίου ζουν κι εργάζονται καθημερινά κοντά στα όργανα της Ευρώπης και νιώθουν τους χτύπους  της καρδιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here