Την εξαγορά επιπλέον 55% της Mediterranean Hospitality Venture PLC (MHV) έναντι 254 εκατ. ευρώ από την Yoda (Ιωάννης Παπαλέκας) ανακοίνωσε η Prodea, ενώ παράλληλα έκανε γνωστό ότι η Yoda απέκτησε το 5,22% των μετοχών της με πωλητή εταιρεία συμφερόντων του Χρ. Παπαχριστοφόρου.

Αναλυτικά:

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης της 11ης Δεκεμβρίου 2023, η PRODEA Investments (Prodea) γνωστοποιεί ότι την 24η Ιανουαρίου 2024 ολοκλήρωσε την απόκτηση επιπρόσθετου ποσοστού 55% στην Mediterranean Hospitality Venture PLC (MHV*) από τον κυπριακό όμιλο εταιρειών Yoda PLC, διαμορφώνοντας πλέον το συνολικό ποσοστό συμμετοχής της στην MHV στο 80%.

Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε €254 εκατ..

Η εν λόγω απόκτηση ενισχύει σημαντικά την παρουσία της Prodea στον ξενοδοχειακό κλάδο, συμβάλλοντας στην σημαντική αύξηση του μεγέθους του χαρτοφυλακίου της σε ακίνητη περιουσία στον τομέα της φιλοξενίας, η αξία του οποίου διαμορφώνεται πλέον στα €660 εκατ. περιλαμβάνοντας περίπου 1.800 δωμάτια.

Εκμεταλλευόμενη την εμπειρία και εξειδίκευση της MHV στον ξενοδοχειακό κλάδο και τις συνέργειες που θα προκύψουν, στις υφιστάμενες και μελλοντικές ξενοδοχειακές μονάδες της, η Prodea φιλοδοξεί να καταστήσει την MHV την κορυφαία εταιρεία φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών στη Νότια Ευρώπη.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Prodea και Πρόεδρος της Επενδυτικής Επιτροπής, κ. Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, δήλωσε: «Οι κλάδοι της φιλοξενίας και του τουρισμού συμβάλλουν σημαντικά στο ΑΕΠ των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Η Prodea επενδύει στον τομέα αυτό εδώ και χρόνια και, άμεσα ή έμμεσα, έχει αποκτήσει μια σειρά από ακίνητα-ορόσημα και μεγάλη εμπειρία. Ήρθε η ώρα η παρουσία και εμπειρία μας στον κλάδο να αναβαθμιστεί σε ένα νέο επίπεδο. Δημιουργούμε έναν ηγέτη στον χώρο της φιλοξενίας και προσφέρουμε για πρώτη φορά την ευκαιρία στους επενδυτές, μέσω της Prodea, μιας εταιρείας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτόν τον συναρπαστικό και ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο.»

Παράλληλα, στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για διεύρυνση και διαφοροποίηση της μετοχικής βάσης της εταιρείας, η Prodea είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι, την 24η Ιανουαρίου 2024, η Yoda PLC, επιφανής κυπριακός όμιλος εταιρειών, απέκτησε ποσοστό 5,22% στην Prodea.

Aυτή η στρατηγική επένδυση επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη που έμπειροι διεθνείς επενδυτές, όπως η Yoda, δείχνουν στις προοπτικές ανάπτυξης της Prodea 2 και στην ομάδα της, η οποία συνδυάζει την εξαιρετική γνώση της τοπικής αγοράς με τη διεθνή τεχνογνωσία.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea, κ. Άρις Καρυτινός, σημείωσε: «Η επένδυση της Yoda PLC στην Prodea αποτελεί μία ψήφο εμπιστοσύνης στο όραμα, τη στρατηγική και τις ικανότητες όλων των μελών της ομάδας μας. Καλωσορίζουμε την Yoda PLC προσβλέποντας να κεφαλαιοποιήσουμε την εμπειρία και τις δεξιότητες της προκειμένου να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες και να ενισχύσουμε την θέση μας στην αγορά.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Yoda, κ. Alon Bar, δήλωσε: «Σε συνεργασία με την Prodea και την Invel, είμαστε υπερήφανοι που αναδείξαμε την MHV, τα τελευταία 3 χρόνια, ως μία από τις κορυφαίες πλατφόρμες φιλοξενίας στη Μεσόγειο και είμαστε βέβαιοι ότι η Prodea διαθέτει τα κατάλληλα εχέγγυα για να συνεχίσει περαιτέρω αυτή την αναπτυξιακή πορεία. Ο τομέας των ακινήτων παραμένει ακρογωνιαίος λίθος του Ομίλου Yoda και παραμένουμε επικεντρωμένοι στην αξιοποίηση ευκαιριών ανάπτυξης σε αυτόν τον της στρατηγικής σημασίας κλάδο. Αποφασίσαμε να επενδύσουμε στην Prodea, καθώς είναι η μεγαλύτερη και πιο διαφοροποιημένη από πλευράς επενδυτικού προϊόντος Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία στην Ελλάδα, άριστα τοποθετημένη σε διαφορετικούς κλάδους ακινήτων, και πιστεύουμε στην ικανότητα και τη δέσμευσή της να δημιουργήσει περαιτέρω αξία στο χαρτοφυλάκιό της.»

Μετοχές συνολικής αξίας 67,99 εκατ. διέθεσε ο Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου

Νωρίτερα, η Prodea ανακοίνωσε ότι το νομικό πρόσωπο INVEL REAL ESTATE B.V., το οποίο έχει στενό δεσμό με τον Πρόεδρο και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας κ. Χριστόφορο Παπαχριστοφόρου, προέβη την 24.01.2024 σε διάθεση 13.333.333 κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας, συνολικής αξίας 67.999.998,30 ευρώ.

Οι μετοχικές μεταβολές στη Prodea

Η Prodea ανακοίωσε ότι (α) τα νομικά πρόσωπα INVEL REAL ESTATE B.V. και INVEL RE HOLDINGS (CYPRUS) LIMITED καθώς και ο κ. Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου και (β) τα νομικά πρόσωπα Ascetico Limited και Yoda PLC, καθώς και ο κ. Ιωάννης Παπαλέκας γνωστοποιήθηκαν τα ακόλουθα:

(α) Την 24.01.2024 η άμεση συμμετοχή της εταιρείας INVEL REAL ESTATE B.V. στην Εταιρεία μειώθηκε από 6,78% σε 1,56% επί του συνολικού αριθμού μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 3.979.746 μετοχές.

Συνεπεία της ανωτέρω μεταβολής, η συνολική έμμεση, μέσω ελεγχόμενων επιχειρήσεων, συμμετοχή στην Εταιρεία του κ. Χριστόφορου Παπαχριστοφόρου και της εταιρείας INVEL RE HOLDINGS (CYPRUS) LIMITED, η οποία ελέγχεται από αυτόν, ανήλθε την 24.01.2024 σε 208.971.647 μετοχές που αντιστοιχούν σε 81,79% επί του συνολικού αριθμού μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.

(β) Την 24.01.2024 η άμεση συμμετοχή της εταιρείας Ascetico Limited στην Εταιρεία ανήλθε σε 13.333.333 μετοχές που αντιστοιχούν σε 5,22% επί του συνολικού αριθμού μετοχών και δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας. Η εταιρεία Ascetico Limited είναι 100% θυγατρική της εταιρείας Yoda PLC και ο κ. Ιωάννης Παπαλέκας είναι ο πραγματικός δικαιούχος ποσοστού 76,15% της εταιρείας Yoda PLC.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ