Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη το πιστοποιητικό Covid-19 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός του μπλοκ κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με δήλωση του νομοθετικού οργάνου, το πιστοποιητικό EU Covid-19, που είχε προηγουμένως τίτλο «Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό», είναι ένα έγγραφο, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, που επιβεβαιώνει εάν ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, είχε πρόσφατα αρνητικό τεστ ή έχει αναρρώσει από τη μόλυνση και οι κάτοχοι αυτού θα πρέπει να απαλλάσσονται από ταξιδιωτικούς περιορισμούς εντός των κρατών μελών.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν ότι το νέο «πιστοποιητικό Covid-19 της ΕΕ» (EU COVID-19 certificate) – αντί του ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – πρέπει να ισχύει για 12 μήνες και όχι περισσότερο.

Οι κάτοχοι του πιστοποιητικού Covid-19 δεν πρέπει να υπόκεινται σε πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως καραντίνα, αυτο-απομόνωση ή τεστ, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, δεν θα χρησιμεύσουν ούτε ως ταξιδιωτικό έγγραφο ούτε θα αποτελέσουν προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here