Γράφει η «ξενοδόχος»

 

Κρίσιμη η εβδομάδα που έρχεται για τη Lamda Development, δεδομένου ότι τις επόμενες ημέρες, στις 6 Ιουλίου αναμένεται η δημόσια προσφορά για το επταετές πράσινο ομόλογο (ΚΟΔ) με αντληθησόμενα κεφάλαια έως 230 εκατ. ευρώ.

Οδυσσέας Αθανασίου
CEO Lamda Development

Τα καθαρά κεφάλαια, μετά και την αφαίρεση των δαπανών της έκδοσης θα είναι στα πέριξ των 223 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τα όσα αναφέρει η εισηγμένη στο ενημερωτικό της η χρηματοδότηση θα αφορά ‘’πράσινες’’ επενδύσεις είτε πρόκειται για κτίρια εντός του Ελληνικού είτε ακόμη και την αναβάθμιση των εμπορικών της κέντρων (βλ. The Mall Athens).

Lamda Development

Ετσι, κεφάλαια από 85 εκατ. ευρώ  έως 110 εκατ. ευρώ των καθαρών αντληθησόμενων κεφαλαίων του ΚΟΔ, μέχρι το τέλος του έτους 2025 θα διατεθούν για ανάπτυξη και κατασκευή νέων κτιρίων ή ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων του ομίλου (ήτοι εμπορικά κέντρα και μαρίνες ή/και υφιστάμενα κτίρια εντός του Μητροπολιτικού Πόλου), τα οποία έχουν ή θα αποκτήσουν διεθνείς πιστοποιήσεις βιωσιμότητας ή θα βελτιώσουν την ενεργειακή τους αποδοτικότητα, μειώνοντας τη ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας ή/και την προσαρμογή τους σε συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης την ανάπτυξη βιώσιμων αστικών εξωτερικών χώρων που θα διασφαλίζουν τους φυσικούς πόρους και θα συμβάλλουν στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τα κριτήρια του Πλαισίου Πράσινου Ομολόγου.

Από 65 εκατ. € έως 85 εκατ.€ μέχρι το τέλος του έτους 2025 είναι τα κεφάλαια που θα διατεθούν για πράσινη ενέργεια:

  • Οι επενδύσεις αυτής της κατηγορίας, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν μερικώς από τα κεφάλαια του ΚΟΔ, αφορούν στην αδειοδότηση, απόκτηση (όπως ενδεικτικά αγορά οικοπέδου, εξαγορά εταιρίας κ.λπ.), κατασκευή, ανάπτυξη και εγκατάσταση μονάδων παραγωγής και εγκαταστάσεων ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ή/και παραγωγής υδρογόνου και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας (εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται ενέργεια από ΑΠΕ ή υδρογόνο και επιστρέφεται αργότερα), για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Έργου του Ελληνικού αλλά και των υπολοίπων ακινήτων του Ομίλου (εμπορικά κέντρα, μαρίνες).

 

Ποσό ύψους 45 εκατ. ευρώ έως 60 εκατ. ευρώ των καθαρών κεφαλαίων του ΚΟΔ, μέχρι το τέλος του έτους 2025 θα διατεθούν για επενδύσεις στην ‘’εξυπνη’’ πόλη του Ελληνικού:

  • Πρόκειται για την απόκτηση, κατασκευή, ανάπτυξη και εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων στο έργο του Ελληνικού με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και την εξοικονόμηση ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την πρόληψη και τον έλεγχο της ρύπανσης και τη βιώσιμη χρήση και προστασία των υδατικών πόρων.

Οι επενδύσεις, οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν μερικώς από τα κεφάλαια του ΚΟΔ, ενδεικτικά θα περιλαμβάνουν έξυπνα συστήματα ελέγχου και διαχείρισης ενέργειας, υδάτινων πόρων, πρόληψης και ελέγχου ρύπανσης, βιώσιμων μεταφορών ή/και συστήματα που εξυπηρετούν σκοπούς κυκλικής οικονομίας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here