Ελάχιστοι ασχολήθηκαν με το στρατιωτικό πραξικόπημα του Σαββατοκύριακου στην Γουινέα. Κάποιοι εκδήλωσαν …αγωνία …για τους 3 ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού που δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα για να αγωνιστούν.

Υπάρχουν όμως σοβαρές οικονομικές και επιχειρηματικές παρενέργειες μετά το  πραξικόπημα, στην -μέχρι χθες άγνωστη- πρωτεύουσα Κονακρί.

Η Γουινέα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στον κόσμο.

Παράγει το 30% του βωξίτη που καταναλώνει ο πλανήτης και το 50% του βωξίτη που χρησιμοποιεί η Κίνα.

Ο βωξίτης είναι η πρώτη ύλη για να παραχθεί αλουμίνα και από την αλουμίνα βγαίνει το Αλουμίνιο που χρησιμοποιείται για τα τενεκεδάκια των αναψυκτικών μέχρι τα αυτοκίνητα.

Στις διεθνείς αγορές η τιμή του αλουμινίου ίπταται σε επίπεδα ρεκόρ δεκαετίας, 2.750 δολάρια ο τόνος.

Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί Βωξίτη στον κόσμο είναι η Γουινέα και η Αυστραλία. Με την ανακοίνωση του πραξικοπήματος στη Γουινέα οι τιμές των μετοχών του κλάδου Αλουμινίου (AlcoaRusal κλπ) εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Στην Ελλάδα, η Mytilineos έχει το μοναδικό προνόμιο να παράγει Αλουμίνιο με Βωξίτη κατά 80% από τις δικές του εξορύξεις, εκεί κάπου κοντά στην Αράχοβα. Η μείωση στην τροφοδοσία της παγκόσμιας αγοράς βωξίτη όχι μόνον δεν επηρεάζει τον Όμιλο Mytilineos αλλά του προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here