Σε ολόκληρο τον πλανήτη οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν εκτιναχθεί σε νέα ύψη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε θεαματικά, στα 113,4 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Ιούλιο έναντι 62-64 ευρώ που ήταν στην αρχή του χρόνου ενώ πέρυσι, λόγω της πανδημίας είχε πέσει κάτω και από τα 40 ευρώ.

Τα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, που επιβαρύνει το κόστος παραγωγής κυρίως των λιγνιτικών αλλά και των μονάδων φυσικού αερίου, έφθασαν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους στα 52 ευρώ ανά τόνο έναντι 22-27€ πέρυσι.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο στη ΔΕΘ, θα ανακοινώσει μια σειρά εναλλακτικών μέτρων για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στους ευάλωτους καταναλωτές..

Κεντρικός μοχλός των μέτρων θα είναι η διεύρυνση των κριτηρίων εφαρμογής του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου που διασφαλίζει χαμηλότερες χρεώσεις για τους οικονομικά αδύναμους καταναλωτές.

  • Στα μέτρα που διερευνώνται για τη χρηματοδότηση του μέτρου περιλαμβάνεται η διοχέτευση μέρους των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα του λογαριασμού χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών όπου καταλήγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων από την πώληση των δικαιωμάτων.

Εξετάζεται, επίσης, να προεξοφληθεί το όφελος από τη διασύνδεση της Κρήτης, που ελαφρύνει τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Το μέτρο αυτό έχει μικρότερες πιθανότητες υλοποίησης καθώς τα σχετικά μεγέθη δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Το Υπουργείο Ενέργειας  ετοιμάζει υπουργική απόφαση με την οποία θα προχωρήσει ο σχεδιασμός με τα μέτρα θωράκισης για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι νέες ρυθμίσεις θα απλώνουν ένα δίχτυ προστασίας σε 1 εκατ. καταναλωτές την περίοδο 2021-2030 που το τελευταίο διάστημα βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα των ανατιμήσεων στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος..

  • Από τον περασμένο Μάιο η επιβάρυνση των τιμολογίων υπολογίζεται σε περίπου 20%.

Θεωρείται σίγουρη η διεύρυνση των εκπτώσεων του Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ) που αποτελεί μία πρόβλεψη της ρύθμισης για την ενεργειακή φτώχεια. Πρόκειται για ένα μέτρο που σκοπεύει να βελτιώσει την παροχή προνομιακού τιμολογίου προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας των πληττόμενων νοικοκυριών από ακραίες και έκτακτες συνθήκες ενεργειακής ένδειας.

  • Με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς το κόστος της δημόσιας δαπάνης για το κοινωνικό τιμολόγιο θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως μέχρι το 2030 και θα αφορά 100.000 νοικοκυριά.

Στα μέτρα που περιλαμβάνονται στη ρύθμιση, τα οποία μαζί με το πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ θα φτάσουν τα 1,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, εντάσσεται και η «ενεργειακή κάρτα».

Πρόκειται για μία υπηρεσία  που προβλέπει την παροχή συγκεκριμένων ποσοτήτων ενεργειακών προϊόντων σε προνομιακή τιμή με σκοπό την κατανάλωση από πληττόμενα νοικοκυριά.

Η κάρτα αυτή θα δίνει τη δυνατότητα κατανάλωσης συγκεκριμένης ποσότητας ενεργειακών προϊόντων ενώ δεν θα παρέχεται  η δυνατότητα αντικατάστασης τους με το ισοδύναμο ποσό αγοράς τους ή υποκατάσταση τους με άλλο ενεργειακό προϊόν.

Η κάρτα θα μπορεί να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών προϊόντων, τα οποία αποδεδειγμένα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των θερμικών αναγκών των νοικοκυριών, ενώ για την περίπτωση της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στο συγκεκριμένο μέτρο πολιτικής δεν θα έχουν δυνατότητα ένταξης τα νοικοκυριά που κάνουν χρήση του ΚΟΤ.

  • Στο σχέδιο για την αξιοποίηση της ενεργειακής κάρτας προβλέπεται ότι οι κάτοχοί της θα έχουν και άλλα προνόμια όπως η εγκατάσταση προπληρωμένων έξυπνων μετρητών σε ευάλωτα νοικοκυριά που θα συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στο ίδιο πακέτο εντάσσονται και πρόσθετα μέτρα όπως η αυτόματη μετάπτωση ευάλωτων οικιακών πελατών στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας, καθορισμός ενός ορίου ελάχιστης κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων κάτω από το οποίο απαγορεύεται η αποσύνδεση από το ρεύμα κ.α.

Παράλληλα προτείνονται μέτρα όπως το νέο «Εξοικονομώ» για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, προγράμματα επιδότησης της εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ στα φτωχότερα νοικοκυριά για την κάλυψη των συνολικών ενεργειακών αναγκών τους με το χαμηλότερο και αποδοτικότερο τρόπο. 

Η επιδότηση των νοικοκυριών μπορεί να φτάνει μέχρι και το 80% του συνολικού κόστους επένδυσης των επιλέξιμων παρεμβάσεων και το 90% στις λιγνιτικές περιοχές.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ