Tα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας

0

Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

«Πότε επιτέλους θα γίνουν εκλογές;» ρωτούν και ξαναρωτούν οι πολίτες σε κάθε παρέα, σε κάθε φιλική συγκέντρωση και συναναστροφή. Υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι οι εκλογές θα δώσουν ξαφνικά λύση στα καταθλιπτικά συσσωρευμένα αδιέξοδα, θα ξορκίσουν τις λάθος επιλογές του παρελθόντος, θα αναβαπτίσουν την Οικονομία.

Η ερώτηση είναι σωστή, οι προσδοκίες λάθος.

Πραγματικά οι βουλευτικές εκλογές θα δώσουν στους Έλληνες την ευκαιρία να αναλογιστούν όχι μόνο τις επιλογές που έκαναν πριν 4-5 χρόνια αλλά τους λόγους και τις αιτίες που τους οδήγησαν σ’ αυτές τις επιλογές.

Πρέπει όλοι να κοιτάξουμε πίσω, να δούμε ποιους πιστέψαμε και γιατί.

Τι περιμέναμε να συμβεί και τι τελικά συνέβη.

Ωστόσο τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας δεν πρόκειται να λυθούν με τις εκλογές. Ήρθε πλέον ο καιρός να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες καταστάσεις όχι με τις μεθόδους του παρελθόντος αλλά με σύγχρονα εργαλεία και μεθόδους ανάλυσης και παρεμβάσεων.

Όσον αφορά την οικονομία, τα ζητήματα είναι απλά:

Συνοψίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  1. Χρηματοπιστωτικό Σύστημα
  2. Παραχώρηση διαχείρισης σημαντικών τομέων της οικονομίας στον Ιδιωτικό Τομέα
  3. Νέες διεθνείς συμμαχίες ώστε το δικό μας συμφέρον να γίνει και δικό τους.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη μιας νέας εκκίνησης. Πρέπει να μην επαναλάβουμε τις πρακτικές του παρελθόντος.

Οι τράπεζες κληρονόμησαν προβλήματα από την 10ετή κρίση. Η Ελλάδα δεν προσελκύει επενδύσεις, δεν αξιοποιεί ούτε τα δωρεάν και άφθονα ευρωπαϊκά κονδύλια, εφαρμόζει με ρυθμούς χελώνας τις μεταρρυθμίσεις και αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή δημογραφική απειλή.

Οι επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα δεν θα αυξηθούν για να τονώσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται, όσο τα προβλήματα των τραπεζών δεν επιλύονται. Οι Τράπεζες πρέπει να ξαναγίνουν Τράπεζες. Δεν πρέπει να είναι πια διαχειριστές της μιζέριας του παρελθόντος. Πρέπει να μπορούν να αναλάβουν κινδύνους, να στοιχηματίσουν στο καλύτερο μέλλον αυτής της χώρας. Με απλά λόγια χρειάζονται νέους ισχυρούς μετόχους και νέο τρόπο διοίκησης.

Το Ελληνικό Κράτος πρέπει να περιορίσει τις δραστηριότητές του στα απολύτως απαραίτητα. Να παρεμβαίνει για να θέτει τους κανόνες αλλά να αφήνει τη διαχείριση των υποδομών, των επιχειρήσεων και της οικονομίας σε ιδιωτικούς φορείς που θα λειτουργούν με γνώμονα το αποτέλεσμα, όχι το κομματικό συμφέρον. Δεν χρειάζονται μαζικές Αποκρατικοποιήσεις. Μαζικές παραχωρήσεις διοίκησης πρέπει να γίνουν, γρήγορα και απλά. Να αναλάβουν τη διαχείριση αυτοί που ξέρουν και όχι αυτοί που είναι αρεστοί στο κόμμα που κυβερνά. Με απλά λόγια, η ΔΕΗ πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του ΟΤΕ. Όπως η Ελλάδα απέκτησε τηλεπικοινωνίες υψηλού επιπέδου σε ελάχιστο χρόνο μετά την ιδιωτικοποίηση έτσι θα αποκτήσει άφθονη φθηνή Ενέργεια που δεν θα στηρίζεται σε ρυπογόνες μονάδες εντάσεως εργασίας αλλά στις σύγχρονες μορφές Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Τέλος, είναι πλέον καιρός το συμφέρον της Ελλάδος να γίνει συμφέρον και των άλλων. Από την ημέρα που παραχωρήθηκαν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια στην Fraport, οι Γερμανοί εργάζονται για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα, την προσέλκυση νέων αγορών, τη διενέργεια νέων συνεδρίων και νέων δραστηριοτήτων. Το δικό μας συμφέρον είναι πλέον και δικό τους. Η ευημερία μας είναι και δική τους αγωνία.

Όπως η Κύπρος μοίρασε δίκαια και σοφά, με στρατηγική και ενόραση, τις νέες πλουτοπαραγωγικές της πηγές, έτσι και η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει νέες αναπτυξιακές συμμαχίες για να ορθοποδήσει οικονομικά, κοινωνικά και κυρίως μορφωτικά…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ