Μάταια περίμενα να δω ανακοινώσεις βασικών μετόχων, μεγαλόσχημων επιχειρηματιών να βγαίνουν μπροστά στην κατάρρευση της Δευτέρας και να δηλώνουν την έμπρακτη στήριξη στις μετοχές των εταιρειών τους, που εκείνη την ώρα συνθλίβονταν στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Αυτό, μου εκμυστηρευόταν, μεταξύ άλλων, πολύπειρος χρηματιστής της old school γενιάς, ο οποίος μάλιστα μου απαρίθμησε ενδεικτικές περιπτώσεις από το μακρυνό 2000-2002. Ακόμη και γνωρίζοντας οι επιχειρηματίες, πως θα έχαναν χρηματα καθώς η προσφορά από θεσμικούς (τότε) και funds (σήμερα) θα υπερκάλυπτε την όποια ζήτηση εκδήλωναν οι ίδιοι.
- Αλλά έτσι για φαίνεσθαι, όπως μου συμπλήρωσε καθώς οι περισσότεροι έχουν βγάλει τεράστια προσωπικά κέρδη από το 2012 και πέρυσι.
Θα μπορούσαν, έστω για την τιμή των όπλων να έβγαινε φερ΄ειπείν ο τάδε ή ο δείνα και να έλεγαν πως ξοδεύουν και μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να αγοράσουν μετοχές των εταιρειών τους.
Αντ΄ αυτού σιγή ιχθύος από την πλειονότητα των μεγαλόσχημων μεγαλομετόχων.
Παρεμπιπτόντως η μόνη εισηγμένη, που έχει εγκρίνει τελευταία πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών είναι ο ΟΤΕ.
Στην έκτακτη γενική συνέλευση της Πέμπτης αποφασίσθηκε πρόγραμμα απόκτησης ιδίων, με σκοπό την ακύρωση τους, μέχρι 10% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου.
Ισχύς 24 μηνών, με κατώτατη τιμή το 1 ευρώ και μέγιστη τα 30 ευρώ.
Περιμένω, λοιπόν, την διοίκηση Τσαμάζ να βγει μπροστά, από σήμερα κιόλας, που μας περιμένει άλλη μία δύσκολη συνεδρίαση.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχασαν συνολικά 139 δισεκατομμύρια δολάρια τη Δευτέρα, καθώς οι αγορές “βυθίστηκαν” στο πέλαγος των φόβων τους ότι ο κοροναϊός θα καταφέρει βαρύτατο χτύπημα στην παγκόσμια οικονομία.
- Πρόκειται για την μεγαλύτερη εξαΰλωση πλούτου για τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη από τότε που ο δείκτης Bloomberg Billionaires άρχισε να παρακολουθεί τα συγκεκριμένα μεγέθη, τον Οκτώβριο του 2016.
Οι S&P 500 και Dow Jones σημείωσαν πτώση άνω του 3% τη Δευτέρα, τη μεγαλύτερη ημερήσια τους τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι αρχές παγκοσμίως αγωνίζονται να περιορίσουν τον επικίνδυνο ιό.
Ο Bernard Arnault, πρόεδρος του ομίλου προϊόντων πολυτελείας LVMH και ο ιδρυτής της Amazon, Jeff Bezos, ηγήθηκαν των απωλειών, με τον καθένα τους να χάσει περισσότερα από 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Amancio Ortega, διευθύνων σύμβουλος της Indicax, μητρικής εταιρείας της Zara, είδε την περιουσία του να υποχωρεί κατά 4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι περιουσίες των υπολοίπων “μελών” της πρώτης δεκάδας της λίστας είχαν κατ’ ελάχιστον μείωση αξίας περιουσιακών στοιχείων κατά 2,3 δισ. δολ. έκαστος.
Η Κίνα, απ΄ όπου ξεκίνησε η επιδημία, συνιστά το 40% της παγκόσμιας αγοράς ειδών πολυτελείας. Η LVMH, με έδρα το Παρίσι, αύξησε το μερίδιό της στην Ασία, εξαιρουμένης της Ιαπωνίας, στο 30% το 2019, έναντι 15% το 2002.
Η πτώση των χρηματιστηρίων έπληξε ιδιαίτερα τις μετοχές των εταιρειών κρουαζιερόπλοιων, με εκείνες των Carnival, Royal Caribbean Cruises και Norwegian Cruise Line να σημειώνουν πτώση άνω του 9%. Η περιουσία του προέδρου της Carnival, Micky Arison, μειώθηκε κατά 406 εκατ. δολ., στα 10,6 δισ. δολ. Εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο Princess Diamond της Carnival στην Ιαπωνία βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό