Εδώ και πολλούς μήνες οι κροίσοι αυτού του κόσμου εγκαταλείπουν τις πόλεις. Μια νέα έρευνα καταδεικνύειι ότι οι τιμές των ακινήτων σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο έχουν μειωθεί. Ωστόσο σε ορισμένες, οι τιμές έχουν καταγράψει εντυπωσιακά ανοδική πορεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, οι τιμές του 5% των πιο ακριβών ακινήτων σε κάποιες από τις πιο “επιθυμητές” πόλεις στον κόσμο μειώθηκαν κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Μεταξύ αυτών είναι το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Δουβλίνο.

“Το ποσοστό των πόλεων που καταγράφουν ετήσιες μειώσεις τιμών αυξάνεται, από 23% στο τέλος του 2019 σε 38% το τρίτο τρίμηνο του 2020”, λέει ο Knight Frank, σύμβουλος ακινήτων που συνέταξε την έρευνα.

Η Σιγκαπούρη σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση τιμών για τις πολυτελείς κατοικίες, ήτοι 6,1% για τους 12 μήνες έως τον Οκτώβριο. Αυτό, εξηγεί ο Leonard Tay, επικεφαλής έρευνας της Knight Frank Singapore, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι οποίοι “έχουν μειώσει ελαφρώς τον αριθμό των ξένων αγοραστών στη Σιγκαπούρη”.

Στο Ντουμπάι, οι πολυτελείς κατοικίες στην πόλη έχουν μειωθεί κατά 3,7%.

Η πτώση στις αστικές τιμές των ακινήτων έχει περικόψει σημαντικά το εισόδημα των ιδιοκτητών. Η φθίνουσα αξία των περιουσιακών τους στοιχείων, τα οποία συνδέονται με τον πλούτο τους ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για αυτή την αρνητική εξέλιξη.

Παρόλα αυτά κάποιες πόλεις διατηρούν ψηλά τον πήχη. Η αύξηση των τιμών των πολυτελών ακινήτων σε ορισμένες πόλεις καταδεικνύει και τις βλέψεις των πιο πλούσιων ανθρώπων για τη μετά-Covid εποχή.

Το Ώκλαντ για παράδειγμα σημείωσε την ταχύτερη αύξηση τιμών στο real estate συγκριτικλα με οποιαδήποτε πόλη στον κόσμο. Κατά τη διάρκεια των 12 μηνών έως τον Οκτώβριο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 12% καθώς η Νέα Ζηλανδία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά κρουσμάτων Covid-19. Οι αιτήσεις για διαμονή στη Νέα Ζηλανδία έχουν εκτοξευθεί κατά την ίδια περίοδο με το παγκόσμιο jet-set να δείχνει έτοιμο να πληρώσει πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει τη διαμονή του εκεί.

Η Jane Guy, διευθύνουσα σύμβουλος της Premium Real Estate στο Ώκλαντ έχει δει “σημαντική άνοδο” στους αγοραστές που αναζητούν ακίνητα άνω των 13,7 εκατ. $.

Η Μανίλα στις Φιλιππίνες ήταν δεύτερη στην κατάταξη του Knight Frank, κυρίως χάρη στην αυξανόμενη δημοτικότητά της λόγω των θερέτρων στο Batangas, μια επαρχία νότια της Μανίλα, η οποία βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα. Οι τιμές εκεί αυξήθηκαν μεταξύ 20% και 46% τον Οκτώβριο συγκριτικά με πέρυσι, σύμφωνα με την Leechiu Property Consultants.

Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο και Μαϊάμι είναι δημοφιλή, ενώ στην Ευρώπη, οι ελβετικές πόλεις της Ζυρίχης και της Γενεύης βλέπουν τις τιμές των ακινήτων να αυξάνονται πάνω από τις ήδη υψηλότατες τιμές.

Οι πλούσιοι που δεν μπορούν να αποφύγουν τη διαμονή σε πόλεις, δείχνουν να προτιμούν ακίνητα που βρίσκονται κοντά σε νερό, είτε σε θάλασσα είτε σε λίμνη.

Mε πληροφορίες από το Forbes

Διαβάστε επίσης:

5 μεγιστάνες που έγιναν… εξωφρενικά πλούσιοι!

Οι 20 πιο πλούσιοι γαιοκτήμονες της Ρωσίας κατέχουν 79 εκ. στρέμματα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here