Η απόδοση – ρεκόρ των μετοχών στα χρηματιστήρια, μετά τις ανακοινώσεις για τις θετικές εξελίξεις για το εμβόλιο κατά του κορωνοιού, “τίναξαν τη μπάνγκα” στις διεθνείς αγορές, αυξάνοντας περαιτέρω την περιουσία των κροίσων συτού του κόσμου.

Πέντε εξ αυτών κέρδισαν έξτρα έδαφος και κατάφεραν να γίνουν… εξωφρανικά πλούσιοι.

Πρώτος τη τάξει ο Μπερνάρ Αρνό, ιδιοκτήτης της LVMH η περιουσία του οποίου σύμφωνα με το Bloomberg ξεπέρασε τα 100 δις ευρώ., μετά τις θετικές εξελίξεις.

Ο Arnault προστίθεται στο κλαμπ των… εξωφρενικά πλουσίων στο οποίο ανήκουν οι Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg και Elon Musk στο σπάνιο αυτό κλαμπ.  Είναι η πρώτη φορά που πέντε άνθρωποι διαθέτουν περιουσίες που ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index, τον καθημερινό δείκτη περιουσίας του Bloomberg. Συνολικά, οι πέντε μεγιστάνες πρόσθεσαν τη Δευτέρα 68 δισεκατομμύρια δολάρια στη συλλογική τους περιουσία.

Παρά τις  την κρίση, το 2020 αποδείχθηκε χρονιά-ορόσημο για τους πλούσιους του πλανήτη.

Οι 500 άνθρωποι που συγκαταλέγονται στο Bloomberg Billionaires Index, έχουν αυξήσει κατά 1,2 τρισ. δολάρια στις περιουσίες τους από πέρυσι τον Ιανουάριο, αποκομίζοντας κέρδη 21%. Σε αυτό, συνετέλεσαν η άνοδος των χρηματιστηρίων, η άφθονη ρευστότητα και η ικανότητα να αξιοποιούν τις πιεσμένες αποτιμήσεις.

Προ διετίας ένας μόνο πολυδισεκατομμυριούχος (με περιουσία άνω των 100 δισ.) υπήρχε στον πλανήτη: Ο ιδρυτής της amazon, Jeff Bezos.

Ο μεγάλος κερδισμένος της Δευτέρας ήταν ο Ισπανός “γίγαντας” στο λιανεμπόριο, Amancio Ortega, ιδρυτής της μητρικής των Zara, Inditex.

Η καθαρή αξία της περιουσίας του αυξήθηκε κατά 7,6 δισ. δολ., καθώς οι επενδυτές εκτιμούν πως πλέον είναι δυνατή η επιστροφή στα φυσικά καταστήματα. Όντας κάποτε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, η περιουσία του Ortega, χτυπήθηκε έντονα από την πανδημία. Η χθεσινή άνοδος διέγραψε σχεδόν το 50% των απωλειών που είχε καταγράψει από τις αρχές του έτους.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις είχαν αντίστροφα αποτελέσματα για άλλουςνεπιχειεηματίες που εν καιρώ πανδημίας να εκτινάσσονται.  Για παράδειγμα ο CEO της Zoom έχασε κατά 20% την αξία του (κατά 5,1 δισ. δολ.) καθώς υποχώρησε η αξία της μετοχής.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Zoom. Η καθαρή αξία του CEO της, Εric Yuan μειώθηκε κατά 20% ή κατά 5,1 δισ. δολ. καθώς υποχώρησε η αξία της μετοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here