Τα στοιχεία δείχνουν ότι καταγράφεται θετική πιστωτική επέκταση μέσω των projects.

Το “γύρισμα” της πιστωτικής επέκτασης σε θετικό πρόσημο, βλέπουν παράγοντες της αγοράς “τιμολογώντας” τις συμβάσεις που χρηματοδότησης
που συμφωνούνται το τελευταίο διάστημα.

Η περίπτωση του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ είναι από μόνη της μία κατηγορία ολόκληρη, δεδομένων των επενδυτικών προγραμμάτων που έχει να υλοποιήσει (Αττική Οδός-ΒΟΑΚ-κ.λ.π) δεν είναι ωστόσο η μοναδική.

Κλάδος αιχμής ο κατασκευαστικός-υποδομών- παραχωρήσεων, όπου θα “τρέξουν” projects μεγαλύτερα των 5 δισ. ευρώ- που με τον ευρύτερα εννοούμενο ενεργειακό φαίνεται να διασφαλίζουν την προοπτική της θετικής πιστωτικής επέκτασης.

Μόλις την προηγούμενη Πέμπτη υπογράφηκε η σύμβαση κοινοπρακτικής χρηματοδότησης της “ΦΟΙΒΗ Ενεργειακή Μονοπρόσωπη” θυγατρικής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”.

Συντονιστής η Eurobank, συνδιοργανωτές Eurobank και Πειραιώς, στα 368 εκατ. ο προϋπολογισμός του έργου (ολοκλήρωσης) κατασκευής ενός από τους μεγαλύτερους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στην Ευρώπη (ονομαστικής) ισχύος 550 MWp.

Εργο ορόσημο τόσο για τον όμιλο της ΔΕΗ όσο της υλοποίησης της ενεργειακής μετάβασης (απανθρακοποίησης) της χώρας.

Για την καλύτερη κατανόηση της συνδρομής αυτών των χρηματοδοτήσεων αρκεί να θυμηθούμε ότι μέσω της σχετικής δανειακής σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα αντλήσει από τον μηχανισμό ανάκαμψης και ανθεκτικότητας δάνεια ύψους 17,7 δισ. € εκ των οποίων τα 16,7 δισ. € θα διοχετευθούν μέσω των εμπορικών τραπεζών με τις οποίες υπογράφονται επιχειρησιακές συμφωνίες.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο επενδυτικά προγράμματα μεγέθους της “Φοίβης” που αφορά στην ΔΕΗ αλλά και αρκετά μικρότερα λ.χ. το τελευταίο πάλι της Eurobank– μέσω RRF- της ΒΙΚΟΣ.

Στα 62,8 εκατ. η χρηματοδότηση της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων ΑΕ.

Επίσης ενδεικτική περίπτωση του πως “κυκλοφορούν” και μοχλεύονται κεφάλαια, καθώς το 50% θα προέλθει από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης  (31,4 εκατ.€) το 30% από την Eurobank (18,8 εκατ.€) και το υπόλοιπο (12,6 εκατ.€) από ίδια συμμετοχή της ΗΒΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ