Το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν τα μεγάλα εφεδρικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ κερδίζει μεγαλύτερο έδαφος, μετά τις επιθέσεις κατά των πετρελαϊκών υποδομών της Σαουδικής Αραβίας, που είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη έως και 20%, διεθνώς, της τιμής του πετρελαίου στις συναλλαγές των αγορών της Ασίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, άλλωστε, έσπευσε με “τιτίβισμα” του να επαληθεύσει την πιθανότητα αυτή προκειμένου οι αγορές να παραμείνουν εφοδιασμένες.
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, το BBC σε εκτενές δημοσίευμα του επαναφέρει στο προσκήνιο ένα θέμα που είχε ξεκινήσει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τις αρχές της δεκαετίας του 70′ και αφορά στη διατήρηση των πετρελαϊκών αποθεμάτων των ΗΠΑ. Ιδιαιτέρως σημαντική πληροφορία, που επικαλείται το Βρετανικό πρακτορείο, είναι το γεγονός ότι τα αποθέματα αυτά ξεπερνούν τα 640 εκατομμύρια βαρέλια, και είναι κρυμμένα σε σπήλαια κάτω από το Τέξας και τη Λουϊζιάνα.
Όλα τα μέλη της International Energy Agency πρέπει να διαθέτουν αποθέματα εισαγωγών πετρελαίου για 90 ημέρες, αλλά το απόθεμα των ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο.
Η ιδέα της διατήρησης των αποθεμάτων
Η δημιουργία ενός μεγάλου αποθέματος πετρελαίου στις αρχές της δεκαετίας του 1970 ξεκίνησε λόγω ενός εμπάργκο από χώρες της Μέσης Ανατολής που προκάλεσε εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου ανά τον κόσμο: Μέλη του Οργανισμού Αραβικών Εξαγωγέων Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών (OAPEC), μεταξύ των οποίων το Ιράν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, αρνήθηκαν να εξάγουν πετρέλαιο στις ΗΠΑ λόγω της στήριξής τους προς το Ισραήλ στον Αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1973.Ο πόλεμος εκείνος κράτησε τρεις εβδομάδες τον Οκτώβριο εκείνου του έτους, ωστόσο το εμπάργκο, που στοχοποίησε και άλλες χώρες, κράτησε ως τον Μάρτιο του 1974, κάνοντας τις τιμές ανά τον κόσμο να τετραπλασιαστούν, από τα 3 δολάρια το βαρέλι στα 12. Ως εκ τούτου, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε την Energy Policy and Conservation Act το 1975 και δημιούργησε το Strategic Petroleum Reserve για το ενδεχόμενο άλλης μιας παρόμοιας κρίσης.
Που βρίσκονται;
Τα αποθέματα βρίσκονται κοντά στο Φρίπορτ και στο Γουΐνι στο Τέξας και έξω από τη Λίμνη Τσαρλς και το Μπατόν Ρουζ στη Λουϊζιάνα.
Στο καθένα από αυτά υπάρχουν τεχνητά σπήλαια άλατος σε βάθος μέχρι και ενός χλμ, όπου είναι αποθηκευμένο το πετρέλαιο.
Όπως τονίζει το BBC, η μέθοδος αυτή αποθήκευσης είναι φθηνότερη και ασφαλέστερη από τη διατήρησή του σε δεξαμενές στην επιφάνεια, καθώς η χημική σύνθεση του άλατος και η γεωλογική πίεση αποτρέπουν διαρροές. Ο μεγαλύτερος χώρος αποθήκευσης, στο Μπράιαν Μάουντ κοντά στο Φρίπορτ,
- έχει δυνατότητες αποθήκευσης 254 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα για στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ, στις 13 Σεπτεμβρίου στις σπηλιές εκείνες υπήρχαν 644,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Σύμφωνα με τη US Energy Information Administration, οι Αμερικανοί χρησιμοποιούσαν το 2018 κατά μέσο όρο
- 20,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, οπότε οι ΗΠΑ έχουν αρκετό πετρέλαιο για να κρατήσουν τις ΗΠΑ σε «κανονική λειτουργία» για περίπου 31 ημέρες.
Ο νόμος του 1975 αποδεσμεύει την χρήση τους
Στο πλαίσιο του νόμου του 1975, που υπέγραψε ο Τζέραλντ Φορντ, ο πρόεδρος μπορεί να δώσει άδεια για την αποδέσμευση των αποθεμάτων εάν υπάρχει «σοβαρή διαταραχή στις ενεργειακές προμήθειες». Για πρακτικούς λόγους, μόνο μια μικρή ποσότητα πετρελαίου μπορεί να μεταφέρεται από τα σπήλαια κάθε μέρα, κάτι που σημαίνει πως, ακόμα και με προεδρική εντολή για αποδέσμευση του πετρελαίου, θα χρειάζονταν περίπου δύο εβδομάδες για να βγει στις αγορές. Επίσης, το πετρέλαιο δεν έχει διυλιστεί, οπότε θα πρέπει να υποστεί επεξεργασία προκειμένου να μετατραπεί σε καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αυτοκίνητα, πλοία και αεροπλάνα. Σημειώνεται πως ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ρικ Πέρι, δήλωσε στο CNBC πως είναι «λίγο νωρίς» για να γίνεται λόγος για χρήση των αποθεμάτων.
Οι περιπτώσεις που έγινε χρήση των αποθεμάτων
Τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκαν τα αποθέματα ήταν το 2011, όταν η αναταραχή από τις εξεγέρσεις σε αραβικές χώρες είχε ως αποτέλεσμα χώρες- μέλη της ΙΕΑ να αποδεσμεύσουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για να περιορίσουν τις επιπτώσεις στον εφοδιασμό με πετρέλαιο. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν πουλήσει μεγάλες ποσότητες και σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, πχ όταν ο πρόεδρος Μπους είχε δώσει άδεια για τη χρήση των αποθεμάτων κατά τον Πόλεμο του Κόλπου το 1991, και όταν ο γιος του, Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, επέτρεψε την πώληση 11 εκατομμυρίων βαρελιών μετά τον τυφώνα Κατρίνα.
Παρόλα αυτά, κάποιοι αμφιβάλλουν για την αξία της διατήρησης τόσο μεγάλων αποθεμάτων, καθώς η αμερικανική παραγωγή ενέργειας ανθεί. Σε αναφορά του Govern Accountability Office είχε προταθεί η κατάργησή τους, καθώς θα μείωνε τις τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Το 2017 η κυβέρνηση Τραμπ εξέταζε το ενδεχόμενο πώλησης των μισών αποθεμάτων για να αντιμετωπιστεί το ομοσπονδιακό έλλειμμα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως επί Κλίντον, το 1997 είχαν πωληθεί 28 εκατομμύρια βαρέλια με σκοπό ακριβώς τη μείωση του ελλείμματος.