Αλλαγή της πορείας των αγορών διεθνώς «βλέπει» η Russell Investments στο πλαίσιο των προοπτικών του β’ τριμήνου στα διεθνή χρηματιστήρια και την οικονομία, υπογραμμίζοντας πως η συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη και τα ισχυρά εταιρικά κέρδη αλλά και οι φορολογικές περικοπές στις ΗΠΑ είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν πιο έντονα εμπόδια από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, την άνοδο του πληθωρισμού και τις απειλές του θέτει η αύξηση του προστατευτισμού.

Το ξεκίνημα του 2018 ήταν αρκετά “περιπετειώδες” για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Η αύξηση της τάξης του 5,6% για τον δείκτη S & P 500 ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειώσει τον πρώτο μήνα του έτους από το 1997.

Στη συνέχεια ακολούθησε η μεγαλύτερη άνοδος του δείκτη μεταβλητότητας CBOE (VIX), η πρώτη διόρθωση αγοράς κατά 10% από τις αρχές του 2016 και μια ανάκαμψη της τάξης του 8% στη συνέχεια. Τα ισχυρά εταιρικά κέρδη του 2017 και τα πολύ μεγαλύτερα από το αναμενόμενο δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης που ανακοίνωσε ο Τραμπ, οδήγησαν την αρχική ώθηση, αλλά αυτή ανατράπηκε όταν τα στοιχεία μισθοδοσίας του Ιανουαρίου αύξησαν τις ανησυχίες γύρω από τον πληθωρισμό.

Το τελικό αποτέλεσμα; Όπως τονίζει η Russell Investments, το 2018 φαίνεται ήδη πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο έτος, σε μια σειρά σημαντικών μετώπων:

– Περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης που θα προσθέσουν στην ήδη ισχυρή δυναμική της παγκόσμιας ανάπτυξης.

– Πιέσεις στον πληθωρισμό της αγοράς εργασίας, επικεντρωμένες στις ΗΠΑ.

– Οι κεντρικές τράπεζες γίνονται πιο επιθετικές, με την Fed να ενδέχεται να προχωρήσει σε τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων φέτος και την ΕΚΤ να προετοιμάζεται για το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.

– Ο Τραμπ επιβεβαιώνει τον φόβο γύρω από την αύξηση του προστατευτισμού, επιβάλλοντας δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

– Εκτόξευση της μεταβλητότητας στις αγορές, που συνεπάγεται υψηλότερα risk premium σε όλες τις κατηγορίες assets.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα περίπλοκο σκηνικό για τις αγορές. Σύμφωνα με την Russell Investments προς το παρόν ο κύκλος παρασύρεται από τη συγχρονισμένη παγκόσμια ανάπτυξη, τα υψηλά κέρδη ανά μετοχή και τη δημοσιονομική χαλάρωση τα οποία αντισταθμίζουν τις πιέσεις της νομισματικής σύσφιξης και της αύξησης του πληθωρισμού.

Οι δείκτες της Russell Investments έδειχναν τον Ιανουάριο ότι οι μετοχές ήταν σε υπεραγορασμένο επίπεδο. Η επακόλουθη διόρθωση της αγοράς και η μερική ανάκαμψη γύρισαν τα σήματα των δεικτών της στο “neutral”. Γενικότερα, οι αναλυτές της συνεχίζουν να συστήνουν ουδέτερη στάση στις παγκόσμιες μετοχές, underweight στάση στις μετοχές των ΗΠΑ και overweight στάση στις αναδυόμενες αγορές, την Ιαπωνία και την Ευρώπη.

Ωστόσο, όσο πλησιάζουμε στα μέσα του έτους, οι άνεμοι θα… αλλάξουν. Οι παγκόσμιες αγορές ενδέχεται να κινηθούν υψηλότερα μέχρι το μέσο του έτους, πριν αντιμετωπίσουν νέους “πονοκεφάλους” καθώς η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και οι επενδυτές θα αρχίσουν να ανησυχούν για ύφεση στις ΗΠΑ στα τέλη του 2019 ή στις αρχές του 2020.

Με άλλα λόγια, ενώ οι “άνεμοι της αλλαγής” μπορεί να μην έχουν εμφανιστεί ακόμα, τα σύννεφα που προμηνύουν καταιγίδες αρχίζουν να σχηματίζονται στον ορίζοντα, καταλήγει η Russell Investments.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ