Στις 4 Μαΐου θα οριστικοποιηθούν τα ευρήματα του stress test, στο οποίο θα υποβληθούν οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες. 

Η εκκίνηση της διαδικασίας γίνεται στις 21 Φεβρουαρίου, οπότε και υποβάλλονται τα στοιχεία που ζητά η εποπτική αρχή. Στις αρχές του Απρίλη οριστικοποιούνται τα στοιχεία. Το stress test αναμένεται να γίνει με ελάχιστο δείκτη CET I.

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου θα πρέπει οι τράπεζες να οριστικοποιήσουν τους ισολογισμούς 2017 καθώς και το ύψος των προβλέψεων εν όψει της υιοθέτησης από τις αρχές του τρέχοντος έτους του  λογιστικού προτύπου 9 (IFRS 9).

Εν συνεχεία και ως τις 28/2 οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) το σύνολο των στοιχείων για το βασικό και το δυσμενές σενάριο της άσκησης. Η EBA θα αξιολογήσει τα στοιχεία και θα προχωρήσει σε παρατηρήσεις. Βάσει αυτών οι τράπεζες θα υποβάλουν, εκ νέου, τα στοιχεία ως τις 19 Μαρτίου.

Θα ακολουθήσει δεύτερη περίοδος διαβούλευσης – αξιολόγησης των στοιχείων με την ΕΚΤ, κατά τη διάρκεια της οποίας, ο επόπτης θα δώσει τις τελευταίες κατευθύνσεις και με βάση αυτές οι τράπεζες θα πρέπει να υποβάλουν τα οριστικά στοιχεία στις 2 Απριλίου.

Από τις παρατηρήσεις και υποδείξεις του επόπτη οι τράπεζες θα αποκτήσουν μια πολύ καλή εικόνα για την κατεύθυνση της άσκησης. Αν, δηλαδή, θα προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες ή όχι και αν οι κεφαλαιακές ανάγκες είναι διαχειρίσιμες.

Την Παρασκευή 4 Μαΐου θα συνεδριάσει το Supervisory Board του SSM το οποίο θα εξετάσει τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης και θα συμφωνήσει στα ευρήματα της άσκησης.

Παρ’ ότι η μεθοδολογία της πανευρωπαϊκής άσκησης δεν προβλέπει ελάχιστους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στα δύο σενάρια, το παραπάνω καθεστώς θα ισχύσει μόνο για τις 37 πολύ μεγάλες (σ.σ συστημικές) ευρωπαϊκές τράπεζες. Για τις λιγότερο συστημικές, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις εγχώριες τράπεζες, θα τεθεί, άτυπα, ελάχιστος δείκτης CET 1 για τα δύο σενάρια.

Οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν, ήδη, ενημερωθεί για το θέμα και εκτιμούν ότι ο ελάχιστος δείκτης CET I για το δυσμενές σενάριο, που έχει σημασία, θα κινείται μεταξύ 6% με 6,5%. Υπενθυμίζεται ότι στην άσκηση του 2015 ο ελάχιστος δείκτης για το δυσμενές σενάριο ήταν στο 8% και για το βασικό στο 9,5%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here