Ποτάμι που ξεχειλίζει επικίνδυνα, ο λογαριασμός των αναδρομικών

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ποιος Προϋπολογισμός; Ο Προϋπολογισμός 2019 επί του οποίου καλούνται να ψηφίσουν σήμερα οι βουλευτές δεν περιλαμβάνει ούτε ένα μικρό κονδύλι για την καταβολή δωροεπιδομάτων στους Δημοσίους Υπαλλήλους. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ωστόσο άλλα κελεύει.

Ακόμη μία δικαστική απόφαση -του 6ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας- δημοσιοποιήθηκε χθες, για να δικαιώσει όχι μόνον συνταξιούχους αλλά αυτή τη φορά και εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους αναφορικά με τις περικοπές των δώρων που έχουν υποστεί.

Το συνολικό κόστος για την επιστροφή των αναδρομικών ξαφνικά εκρήγνυται και αγγίζει επίπεδα που τινάζουν στον αέρα όχι μόνον τον Προϋπολογισμό, όχι μόνον τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και το σύνολο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Πολιτικής μαζί με τη ρύθμιση του Δημοσίου Χρέους.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί επιτηδευμένα απαθής και αμέτοχη το πάρτι των δικαστικών αποφάσεων που επιδικάζουν αναδρομικές αποζημιώσεις δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, ελπίζοντας ότι το κόστος θα επιβαρύνει πολιτικά, κοινωνικά και ταμειακά μόνο την επόμενη -μετά τις εκλογές- κυβέρνηση.

Οι δικαστικές αποφάσεις που ξηλώνουν μνημονιακούς νόμους και αφορούν τη διεκδίκηση αναδρομικών από τις περικοπές στις συντάξεις και την κατάργηση των δώρων και επιδομάτων στους συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, αποτελούν δημοσιονομικές νάρκες που σίγουρα θα σκάσουν μέσα στους επόμενους μήνες.

Ήδη οι πρώτες αποφάσεις έχουν δημιουργήσει ένα ποτάμι προσφυγών στα δικαστήρια από συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, που διεκδικούν την επιστροφή των αναδρομικών από τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές τους.

Αν τελεσιδικήσουν θετικά και οι υποθέσεις αυτές, για όσους προσφεύγουν σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Κατρούγκαλου, κατά την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο λογαριασμός για το Δημόσιο εκτιμάται από έγκυρες πηγές ότι μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και στα 10 δισ. ευρώ.

Οι δικαστικές αποφάσεις θα ανατρέψουν πλήρως το ασφαλιστικό σύστημα και η επόμενη κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να φέρει έναν νέο ασφαλιστικό νόμο με επώδυνα μέτρα.

Το κύμα αγωγών από συνταξιούχους και εργαζομένους για τη διεκδίκηση αναδρομικών μεγαλώνει μέρα με την ημέρα, ενώ με καταιγιστικό ρυθμό συνεχίζεται η έκδοση πρωτόδικων αποφάσεων για επιστροφή των κομμένων δώρων και επιδομάτων σε συνταξιούχους και εργαζομένους που προσφεύγουν στα δικαστήρια.

Τι ανακοινώθηκε χθες

Οι δικαστές του 6ου Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με συντριπτική πλειοψηφία (6 υπέρ και μόνον 1 κατά) έκριναν ότι είναι αντισυνταγματική η κατάργηση των ήδη περικομμένων δώρων για τους ενεργεία δημόσιους υπαλλήλους. Επειδή τέθηκε θέμα Συνταγματικότητας υποχρεωτικά η υπόθεση παραπέμπεται προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα συνεδριάσει σύντομα και θεωρείται απίθανο να εκδώσει απόφαση αντίθετη με την εισήγηση του Τμήματος.

Κρίσιμο ερώτημα παραμένει η αναδρομικότητα των αποφάσεων, πόσα χρόνια πίσω θα πηγαίνει η απόφαση και αν δικαιούχοι είναι το σύνολο των εργαζομένων ή μόνον όσοι έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των ανώτατων δικαστών που ανοίγουν το δρόμο για την επιστροφή των δώρων , οι επίμαχες περικοπές που έγιναν με το νόμο 4093/12 αντίκεινται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Φυσικά, ενδεχόμενη υποχρέωση για αποκατάσταση των δώρων, θα επιβαρύνει αμέσως και τους ετήσιους προϋπολογισμούς παρόντος και μέλλοντος, μ’ ένα κόστος που ξεπερνά το 1,6 δισ. ευρώ όχι μόνον για τα ειδικά μισθολόγια αλλά και την υπόλοιπη κεντρική διοίκηση.

Η αναδρομική αποκατάσταση των συνταξιούχων δημιουργεί μια φούσκα υποχρεώσεων που είναι απίθανο να αντέξει ο κρατικός Προϋπολογισμός.

Μόνο για τα δώρα και δωροεπιδόματα υπολογίζεται ότι θα χρειάζονταν πάνω από 5,5 δισ. ευρώ, αν η αναζήτηση αναδρομικών σταματήσει στην τριετία, ενώ ο συνολικός λογαριασμός, δηλαδή με την αναδρομική αποκατάσταση των περικοπών στις συντάξεις, θα ξεπεράσει τα 9 δισ. ευρώ αγγίζοντας τα 10 δισ Ευρώ!

Έπεται συνέχεια..