Γράφει η «ξενοδόχος»
Με τις αεροπορικές εταιρείες να παρουσιάζουν ζημίες δισεκατομμυρίων στο πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως για παράδειγμα η Air France ή η Lufthansa και χιλιάδες τουρίστες ανά την Ευρώπη να μην γνωρίζουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που ισχύουν ανά την Ευρώπη, αυξάνονται οι πιέσεις στις Βρυξέλλες προκειμένου να υιοθετηθούν ενιαίοι κανόνες στα ταξίδια και τις μεταφορές εντός της Ε.Ε..
Οι πιέσεις έρχονται σε συνέχεια και της αναθεώρησης προς τα κάτω από το Eurocontrol, τον οργανισμό που παρακολουθεί την αεροπορική κίνηση στην Ευρώπη ότι φέτος αναμένονται 6 εκατ. λιγότερες πτήσεις (πτώση -55% έναντι του 2019) σε σχέση με τα 5 εκατ. λιγότερες πτήσεις που αναμενόταν στην προηγούμενη εκτίμηση τον περασμένο Απρίλιο.
Το θέμα έθεσε στη Σύνοδο του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στην Τιφλίδα και ο Ελληνας υπουργός Τουρισμού με το βλέμμα πλέον στο 2021:
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης κοινών πρωτοκόλλων -τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο- για την ασφαλή και ομαλή επανεκκίνηση του Τουρισμού το 2021, ο οποίος αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που πρέπει να υλοποιηθούν, τόνισε ότι
- «η Ελλάδα θα στηρίξει την προσπάθεια δημιουργίας κοινών πρωτοκόλλων, συμμετέχοντας στην Επιτροπή για την ανάπτυξη Διεθνούς Κώδικα για την Προστασία των Τουριστών».
Να ισχύσουν άμεσα ενιαίοι κανόνες και να μπει τέλος στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στις μεταφορές και στα ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση με θέμα «COVID-19: Συντονισμός των υγειονομικών αξιολογήσεων και της ταξινόμησης των κινδύνων σε επίπεδο ΕΕ και τις επιπτώσεις στον χώρο Σένγκεν και την ενιαία αγορά». Η κυρία Κουντουρά ανέφερε ότι η Κομισιόν τήρησε μέχρι σήμερα παθητική στάση με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία για χιλιάδες ταξιδιώτες και την αναζωπύρωση της προτείνοντας:
- Να θεσπιστούν απλοί, αναλογικοί και αποτελεσματικοί κανόνες που θα ισχύουν για όλους.
- Όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα από το που ζουν ή που ταξιδεύουν να γνωρίζουν σαφώς τι ισχύει σε όλη την Ευρώπη.
- Η Κομισιόν να παρέχει στήριξη και συντονισμό προς τα Κράτη Μέλη για να εφαρμόσουν σωστά τους κανόνες αυτούς.