Γράφει η «ξενοδόχος»
Σχεδόν 150 χιλιάδες αφίξεις μετρά ο ελληνικός τουρισμός μέχρι στιγμής, από την στιγμή που ‘’άνοιξε’’, νούμερο που δε θεωρείται μεν μεγάλο, ωστόσο είναι ενθαρρυντικό για τη συνέχεια.
Ακόμη πιο ενθαρρυντικά ωστόσο είναι τα μηνύματα που έρχονται για τη θερινή σεζόν σε ό,τι έχει να κάνει με τις κρατήσεις που έχουν αρχίσει να αυξάνονται ειδικά για την περίοδο από τα τέλη Ιουνίου και μετά τόσο στις αεροπορικές όσο και τα καταλύματα ανά την Ελλάδα.
Το κυβερνητικό επιτελείο και οι ίδιοι οι τουριστικοί φορείς θεωρούν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχει τηρηθεί στο έπακρο το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί την περίοδο Μαρτίου- Απριλίου:
- Το γεγονός δηλαδή ότι η Ελλάδα είχε ανακοινώσει εγκαίρως -για τον προγραμματισμό των διεθνών αεροπορικών και των tour operators- ότι ανοίγει τον τουρισμό στις 15 Μαϊου, κάτι που έγινε και ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στον κλάδο ότι η χώρα μας μπορεί και τηρεί τα υπεσχημένα.
Το ερώτημα τώρα είναι αν θα καταστεί εφικτό να ‘’πιαστεί’’ ο στόχος του ήμισυ των εσόδων του 2019 (τότε ήταν 18,2 δισ. ευρώ), ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η …πανωλεθρία του πρώτου τριμήνου που έκλεισε με πτώση πάνω από -85% τόσο για την ταξιδιωτική κίνηση όσο και για τις εισπράξεις όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ταξιδιωτικού ισοζύγιο της Τράπεζας της Ελλάδος.
Και πράγματι, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν μείωση κατά 86,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και διαμορφώθηκαν μόλις στα 83 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση μειώθηκε κατά 85,2% και διαμορφώθηκε σε 271 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 1.828 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2020.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης αποφεύγει να αναφερθεί σε ποσοτικά στοιχεία για στόχους και νούμερα, αναφέροντας ότι φέτος θα είναι σίγουρα καλύτερη χρονιά έναντι του 2020 κι ότι βάζουμε τον πήχη στη διασφάλιση του brand της χώρας που λειτουργεί ως παρακαταθήκη και για την επόμενη μέρα.
Επιπλέον ζητούμενο είναι φυσικά η ασφάλεια της χώρας, κατοίκων και επισκεπτών.