Τα πράγματα στη τεχνολογία εξελίσσονται ταχύτατα μεταβάλλοντας τον κόσμο γύρω μας καθημερινά με ραγδαίο ρυθμό.

Η βιομηχανία της τεχνολογίας μιλά ήδη για την επόμενη γενιά της ασύρματης επικοινωνίας με ταχύτητες που προκαλούν ίλιγγο. Το σίγουρο είναι πως η μετάβαση στο δίκτυο 5G δεν θα συμβεί αύριο. Ούτε μεθαύριο. Η ανάγκη της αναβάθμισης των εγκαταστάσεων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων καθίσταται επιτακτική, δεδομένου ότι το 5G είναι πολλά περισσότερα από μια απλή ανταλλαγή πολλών GBs από τη μια συσκευή στην άλλη.

Μολονότι βρίσκεται ακόμη σε στάδιο δοκιμών όμως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, η υιοθέτησή του θα είναι ταχύτερη σε σχέση με όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες κινητές τεχνολογίες.

Έρευνα της CCS Insight, που δημοσιεύει ο ΣΕΠΕ, κάνει λόγο για περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες τεχνολογίας 5 G έως το 2023. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Κίνα κατέχει τα ηνία. Περισσότερο από το ήμισυ των χρηστών θα προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή.

Ακόμη και έως το 2025, μετά από την ανάπτυξη της τεχνολογίας στις περισσότερες περιοχές του κόσμου, η Κίνα θα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει πάνω από τέσσερις στις δέκα συνδέσεις 5G παγκόσμιο επίπεδο.

Οι συντάκτες της έκθεσης σχολιάζουν ότι μπορεί η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ να συναγωνίζονται ποιά θα είναι η πρώτη που θα ξεκινήσει το εμπορικό λανσάρισμα του 5G, ωστόσο, η Κίνα θα είναι η περιοχή που θα έχει το παγκόσμιο προβάδισμα στον αριθμό των συνδρομητών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, παρά τις υψηλές φιλοδοξίες που διατηρεί η ΕΕ, η ανάπτυξη των αντίστοιχων δικτύων στην Ευρώπη θα απέχει χρονικά κατά τουλάχιστον ένα χρόνο από τις πρωτοπόρους γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη.

Οι παράγοντες που προσδίδουν αβεβαιότητα

Μακροπρόθεσμα, η CCS Insight θεωρεί ότι η υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G θα ακολουθήσει παρόμοια πορεία με την τεχνολογία 4G LTE. Οι συνδρομές σε δίκτυα 5G θα φθάσουν τα 2,6 δισεκατομμύρια το 2025, κάτι που αντιστοιχεί σε περισσότερες από μία στις πέντε συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας.

Ωστόσο, η έρευνα της CCS Insight προειδοποιεί ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικοί παράγοντες αβεβαιότητας, που σχετίζονται με το 5G. Αυτοί αφορούν τον τρόπο με τον οποίο οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων θα αναπτύξουν τον απαιτούμενο αριθμό των νέων σταθμών βάσης, καθώς και την προθυμία που θα δείξουν οι καταναλωτές καταναλωτών να αναβαθμίσουν τις smartphones συσκευές τους, ώστε να υποστηρίζουν το 5G. Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ευρώπη, ο κατακερματισμός της αγοράς, η έλλειψη διαθεσιμότητας φάσματος και οι ρυθμιστικές απαιτήσεις δημιουργούν πρόσθετες προκλήσεις για τη νέα τεχνολογία.

«Έξυπνα τηλέφωνα»

Η CCS Insight θεωρεί ότι η κινητή ευρυζωνική πρόσβαση από τα smartphones και τις φορητές συσκευές ως τον κύριο τομέα της υιοθέτησης του 5G. Μέχρι το 2025, “έξυπνα” κινητά και άλλες mobile συσκευές θα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα συντριπτικό 99% των συνολικών συνδέσεων 5G. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τη μελέτη, η σταθερή ασύρματη πρόσβαση, ως συμπληρωματική υπηρεσία ευρυζωνικής σταθερής τηλεφωνίας, θα είναι η πρώτη εμπορική εφαρμογή για το 5G.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here