Φορείς χάραξης πολιτικής στο πλαίσιο της ετήσιας συνεδρίασης του ΔΝΤ άφησαν να εννοηθεί ότι από μεριάς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν υπάρχει βιασύνη στην αποσαφήνιση του τρόπου με τον οποίο θα συσφιχθεί η χαλαρή νομισματική πολιτική, κάνοντας σαφές ότι αυτό θα γίνει σταδιακά.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΚΤ έχει δηλώσει πως οι αγορές assets θα τελειώσουν το Δεκέμβριο και τα επιτόκια θα διατηρηθούν σταθερά μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, αλλά έχει αποφύγει να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Θα ήταν ριψοκίνδυνο να είμαστε περισσότερο ακριβείς από αυτό, να ορίσουμε μια ημερομηνία, να δέσουμε τα χέρια μας», ανέφερε ο Ardo Hansson, κεντρικός τραπεζίτης της Εσθονίας, στη συνεδρίαση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ενώ οι περισσότεροι φορείς χάραξης πολιτικής έχουν υποστηρίξει ότι το λεξιλόγιο αφήνει να εννοηθεί πως δεν θα υπάρξει κάποια κίνηση πριν από το τέλος του καλοκαιριού, ο Ολλανδός Klaas Knot, προσφάτως τόνισε ότι αναμένεται μία κίνηση στο μέσον περίπου του χρόνου των εκτιμήσεων, και η πραγματική κίνηση θα μπορούσε να είναι «προς τα αριστερά ή τα δεξιά αυτού του σημείου».

Η ΕΚΤ υποαποδίδει του στόχου για τον πληθωρισμό (λίγο κάτω του 2%), εδώ και πέντε χρόνια, και οι προβλέψεις της δείχνουν μια πολύ σταδιακή άνοδο ακόμη και μετά από χρόνια εφαρμογής του προγράμματος τόνωσης.

«Ο δομικός πληθωρισμός είναι μάλλον αδύναμος στην ευρωζώνη, περίπου στο 1%, όπως είναι τα δύο τελευταία χρόνια, επομένως είναι ακόμη απαραίτητη μια διευκολυντική νομισματική πολιτική στην Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Φιλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Olli Rehn.

Αλλά ο Rehn πρόσθεσε ότι χρειάζεται να δομηθεί εκ νέου η γραμμή πυρός της ΕΚΤ πριν την επόμενη κρίση, ακόμη κι αν τα μη συμβατικά μέσα θα παραμείνουν μονίμως μέρος του οπλοστασίου της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here