Δημήτρης Μαλλάς

Σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά έχει φθάσει πλέον η χρήση των smartphones και του Διαδικτύου στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα, η συνδρομητική τηλεόραση εξελίσσεται σε σημαντικό κομμάτι της ψυχαγωγίας των νοικοκυριών με την άνοδο της δημοτικότητας του Netflix τον τελευταίο χρόνο να είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Αυτά είναι ορισμένα από τα συμπεράσματα της τελευταίας έκδοσης της Focus Tech On Life, της περιοδικής και πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποιεί η Focus Bari αναφορικά με τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών από τους Έλληνες ηλικίας 13-74 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα, για το χρονικό διάστημα Ιούνιος – Οκτώβριος 2018, το 87% των Ελλήνων επισκέπτονται το Διαδίκτυο με οποιαδήποτε συχνότητα, ενώ ο μέσος χρόνος σύνδεσης φθάνει στις 3,5 ώρες!

Τα social media αποτελούν βασικό κομμάτι της καθημερινότητας των Ελλήνων, καθώς το 56% δηλώνει ότι ασχολείται καθημερινά με το ποσοστό να παρουσιάζει αύξηση 17% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2017.

To 80% των Ελλήνων δηλώνει ότι είναι κάτοχος smartphone με το ποσοστό να κυμαίνεται μεταξύ 92% και 99% στις ηλικιακές κατηγορίες μεταξύ 13 και 44 ετών και να πέφτει στο 39% στην κατηγορία 65-74 ετών. Το 75% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί το smartphone για πρόσβαση στο Διαδίκτυο και είναι χαρακτηριστικό ότι το 30% υποστηρίζει ότι «σερφάρει» μέσα από τη φορητή συσκευή του για μία ώρα κάθε ημέρα!

Το 72% δηλώνει ότι έχει apps στο smartphone τους με τις πιο δημοφιλείς να είναι αυτές που χρησιμοποιούνται για επικοινωνία (Messenger, Viber, WhatsApp κ.ά.) με 54% δημοτικότητα, ενώ ακολουθούν εκείνες της κοινωνικής δικτύωσης (53%), οι εφαρμογές μουσικής και video (39%) καθώς και αυτές των χαρτών και μετακινήσεων (34%).

Σε επίπεδο νοικοκυριών, σχεδόν το 80% έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο με τα ποσοστά να είναι υψηλότερα σε Αθήνα (87%) και Θεσσαλονίκη (84%) σε σχέση με την περιφέρεια (74%). Στα νοικοκυριά με 3 μέλη, η διείσδυση φθάνει στο 88%.

Το 32% των νοικοκυριών έχει συνδρομητική τηλεόραση, αλλά το αξιοσημείωτο είναι η άνοδος της δημοτικότητας του Netflix. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των νοικοκυριών που δήλωσε ότι έχει πρόσβαση στο Netflix φθάνει πλέον στο 8% όταν πριν από ένα χρόνο ήταν στο 2%. Κάτι που αποτελεί μία ένδειξη της αλλαγής των συνηθειών των Ελλήνων.

H διείσδυση του Διαδικτύου είναι ιδιαίτερα μεγάλη στα παιδιά, καθώς σύμφωνα με την Focus Tech On Life, το 77% των παιδιών ηλικίας 5-12 ετών συνδέεται στο Διαδίκτυο με το smartphone να χρησιμοποιείται γι’ αυτό το λόγο από το 33%.

Επίσης, το 17% των παιδιών ηλικίας 6-12 ετών έχει το δικό του κινητό τηλέφωνο. Πάντως, έως 9 ετών μόλις το 3% έχει κινητό, ενώ στις ηλικίες άνω των 10 ετών φθάνει στο 35%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here