Με τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος έφθασε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδος στις εθνικές τράπεζες- μέλη της ΕΚΤ memo της Φρανκφούρτης που ζητούσε την εκπόνηση σχεδίων δράσης ακόμη και για την περίπτωση default της τουρκικής οικονομίας. 

Μετά την αρχική προειδοποίηση Ντράγκι προς τις κεντρικές τράπεζες πως πρέπει να εξεταστεί η έκθεση τους στην Τουρκία, ήρθε άμεσα η δεύτερη που εφιστά την προσοχή στο μίνι…κραχ των αναδυόμενων αγορών, όπου έχουν έκθεση κυρίως Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία αλλά και Ιταλία, Αυστρία κ.α. 

Και απ΄ότι φαίνεται θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες του super Mario εάν χρειαστούν στην κατεύθυνση της θωράκισης του ευρωσυστήματος, που ενδεχομένως να φτάσουν μέχρι και την Αθήνα.

Πως;

Αυτό γιατί η έκθεση του  Ελληνικού banking στην Τουρκία να είναι αμελητέα, κάτι για 130 εκατ. ευρώ γράφτηκε, πλην όμως ο Ιταλός τραπεζίτης, ο οποίος προφανώς γνωρίζει πολύ καλά τι διακυβεύεται και στην πατρίδα του, εξετάζει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο εάν χρειαστεί να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης πέραν του 2018. Κύκλοι της ΕΚΤ δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο ένα τέτοιο ζήτημα να τεθεί για κατ΄ αρχήν συζήτηση στην πρώτη συνεδρίαση της Τράπεζας για θέματα νομισματικής πολιτικής στις 13 Σεπτεμβρίου στην Φρανκφούρτη. 

Στην περίπτωση που ο Ντράγκι επικαλούμενος την επιδείνωση της κατάστασης σε Ιταλία (Οκτώβριο είναι το…αγκάθι του προυπολογισμού), σε Τουρκία (ουδείς έχει την ψευδαίσθηση πως το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα) και σε Εmerging Μarkets θελήσει να παρατείνει το QE για ένα 6μηνο καλύπτοντας έτσι και την περίοδο των ευρωεκλογών (τέλη Μάιου) ούτε ο Βάιτμαν ούτε κανείς άλλος από το block των Γερμανών θα μπορεί να του φέρει αντιρρήσεις.

Σε ένα ενδεχόμενο παράτασης του QE ο κύρια ωφελημένος θα είναι η ….Αθήνα, που έστω για ένα ή και για δύο τρίμηνα θα προλάβει καταιδρωμένη να ενταχθεί στο πρόγραμμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here