Εικόνα μίνι sell off στην συνεδρίαση της Πέμπτης στο ταλαιπωρημένο χρηματιστήριο μας.

Κάτι οι πωλήσεις σε blue chips από funds που μείωναν θέσεις σε χρηματιστήρια αναδυόμενων αγορών (EM), παρασύροντας έτσι χαμηλότερα και μετοχές όπως του ΟΤΕ, της ΤΙΤΑΝ, κ.α. κάτι οι αναγκαστικές ρευστοποιήσεις που έβγαιναν από χαρτοφυλάκια που λόγω αδυναμίας πώλησης μετοχών της Folli Follie έπρεπε να αντισταθμίσουν τις αγορές στις οποίες προχωρούσαν σε τίτλους της ΜΟΗ και το κακό έγινε.

Στα ψυχολογικά όρια των 700 μονάδων το Χρηματιστήριο της Αθήνας, σε μία από τις χειρότερες εβδομάδες των τελευταίων μηνών.

Οι αναγκαστικές πωλήσεις σε συγκεκριμένα blue chips, που είναι στον δείκτη MSCI Greece προέκυψαν μετά την αιφνιδιαστική ένταξη της μετοχής της Motor Oil στον δείκτη σε αντικατάσταση της Folli Follie που βγήκε εκτός.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε καθώς η μετοχή της Folli Follie είναι εκτός διαπραγμάτευσης που σημαίνει ότι ένα fund που έχει μείνει εγκλωβισμένο στη Folli Follie και υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να μειώσει θέσεις του δεν έχει αυτή την δυνατότητα. Ετσι προκειμένου να καλύψει τις αγορές στις οποίες προχωράει στην Μotor Oil (MΟΗ) υποχρεωτικά θα πουλήσει κάποιες από τις άλλες μετοχές που είναι στον δείκτη, εξ ου η μεγάλη πίεση στη μετοχή της Alpha Bank την Τρίτη και η χθεσινή έντονη σε ΟΤΕ, ΤΙΤΑΝ κ.α.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,82%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,76%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Motor Oil (+3,23% στα 19,800 ευρώ), της Fourlis (+1,73% στα 5,200 ευρώ) και της Σαράντης (+0,58% στα 6,880 ευρώ).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Εθνική και η Eurobank διακινώντας 12.031.055 και 3.411.449 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Motor Oil με 6,618 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ με 6,312 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 29 μετοχές, 62 πτωτικά και 19 παρέμειναν σταθερές…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here