Στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών που αντιμετωπίζουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με τις αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολογική κλίμακα, αλλά και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στην εφορία και τα Ταμεία

  • θα πηγαίνει το 55% -60% του εισοδήματος εντός διετίας, από 70%-75% που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, η υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών ήταν και ο βασικός λόγος που χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αδυνατώντας να ζήσουν με τα χρήματα που τους απέμεναν στην τσέπη, αναγκάστηκαν να βρουν άλλους τρόπους να αμείβονται ή σύστησαν ΙΚΕ για να μην είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν τους υψηλότατους συντελεστές που έχουν τα φυσικά πρόσωπα, ήτοι 45% για τα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Σήμερα ο συντελεστής για τις επιχειρήσεις ανέρχεται σε 28% και ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη στο 10% ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας δίνει σήμερα το 70% του εισοδήματός του χωρίς να περιμένει καμία ανταποδοτικότητα.

 

Οι επιβαρύνσεις, όπως αναφέρει η «Κ» αναμένεται, σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, να περιοριστούν σημαντικά από το νέο έτος. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί στο 42%, ενώ επίκειται σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Παράλληλα, μειωμένη θα είναι η προκαταβολή φόρου.

Ανάσα στις επιχειρήσεις εκτιμάται πως θα δώσει η μείωση του συντελεστή επί των κερδών από το 28% στο 20% εντός διετίας καθώς και η μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη στο 5% από το 10% που είναι σήμερα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here