Ιδιαίτερη μνεία από τον Γερμανικό τύπο στο ενδεχόμενο να υπάρξει νέα οικονομική κρίση στην Τουρκία με αφορμή την ελεύθερη πτώση της λίρας.

“Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα περίπου χρόνο που η τουρκική κεντρική τράπεζα βάζει φραγμούς στο ποσό με το οποίο οι εγχώριες τράπεζες διασφαλίζονται από συναλλαγματικούς κινδύνους. Με τον τρόπο αυτό η Τουρκία ευελπιστεί να περιορίσει τις κερδοσκοπικές κινήσεις που επενδύουν στην πτώση της λίρας. Στο μεταξύ ένα δολάριο κοστίζει 6,05 λίρες και ένα ευρώ 6,58″, γράφει στις οικονομικές της σελίδες η Die Welt σε άρθρο με τίτλο “Με νέα κατάρρευση απειλείται η τουρκική λίρα“.

Σύμφωνα με τον ειδικό της Bayern LB Βόλφκανγκ Κίνερ, είναι πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεγάλες συναλλαγματικές διακυμάνσεις της λίρας το επόμενο διάστημα και δηλώνει ότι “η τουρκική λίρα βάζει πλώρη για νέα ρεκόρ πτώσης”, εκτιμώντας ότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα οικονομική κρίση παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα η τουρκική οικονομία έδειξε να ανακάμπτει.  “Το πρόβλημα των χρεών σε συνάλλαγμα, ιδίως σε δολάρια, διογκώνεται όσο υποτιμάται η λίρα”, προσθέτει χαρακτηριστικά. Πολλές τουρκικές επιχειρήσεις έχουν πάρει δάνεια σε δολάρια ή ευρώ. “Όσο πέφτει η αξία της λίρας τόσο δυσκολότερα εξυπηρετούν τα χρέη τους και στη χειρότερη περίπτωση απειλούνται με λουκέτο. Μια κατάρρευση της λίρας όμως δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις μόνο στην ιδιωτική οικονομία, αλλά και για το τουρκικό δημόσιο παρά το ότι την περασμένη χρονιά το έλλειμμα του προϋπολογισμού περιορίστηκε στο μόλις στο 2,8%”.

DW

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here