Η Αθήνα συγκεντρώνει βαθμολογία 77 στα 10 και βρίσκεται πάνω από χώρες όπως το Παρίσι, το Δουβλίνο, το Μόναχο, η Ρώμη και το Άμστερνταμ

Mε την εξ αποστάσεως εργασία να παραμένει σημαντική ανερχόμενη τάση, παρά τη σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας στον πλανήτη, το καθεστώς εργασίας των digital nomads δείχνει να γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Καθώς, οι digital nomads εξελίσσονται σε μια γρήγορα αναπτυσσόμενη, επικερδή αγορά, που προσφέρει πολλά οφέλη στις τοπικές οικονομίες και στα τεχνολογικά οικοσυστήματα, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός μεταξύ των χωρών για την προσέλκυσή τους, αυξάνεται εκθετικά.

Η Αθήνα εδώ και έναν χρόνο περίπου δείχνει να ανεβαίνει στη λίστα των προτιμήσεων με τις πιο δημοφιλείς πόλεις εγκατάστασης για τους digital nomads. Μελέτη της Nestpick, που δημοσιεύτηκε την ανεβάζει στην 31η θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τους 75 καλύτερους προορισμούς για τους ψηφιακούς νομάδες.

Την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των digital domads του κόσμου κατακτά η Μελβούρνη, ακολουθεί το Ντουμπάι, το Σίδνει, το Ταλίν της Εσθονίας, ενώ έπονται το Λονδίνο, το Τόκιο, η Σιγκαπούρη, η Γλασκώβη, το Μόντρεαλ και το Βερολίνο. Η Αθήνα συγκεντρώνει βαθμολογία 77 στα 10 και βρίσκεται πάνω από χώρες όπως το Παρίσι, το Δουβλίνο, το Μόναχο, η Ρώμη και το Άμστερνταμ.

Ο δείκτης «Work-from-Anywhere 2021» αξιολογεί 75 πόλεις σε διάφορους παράγοντες, που σχετίζονται με την εργασία από το σπίτι, και τους οποίους εξετάζουν οι digital nomads προκειμένου να επιλέξουν έναν προορισμό προς εγκατάσταση. Παράγοντες όπως το κόστος και οι υποδομές, οι φόροι, οι ελευθερίες, η ασφάλειας και η συνολική εμπειρία διαβίωσης.

Μάλιστα από φέτος, στα κριτήρια με βάση τα οποία γίνεται η επιλογή, οι digital nomads έχουν προσθέσει ένα ακόμη: το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί πλήρως, καθώς και τα ποσοστά μόλυνσης των πολιτών της χώρας.

Τι ψάχνουν

Η μελέτη αποτυπώνει ποιες είναι εκείνες οι συνθήκες που κάνουν ελκυστική μια πόλη για τους digital nomads και ποιες είναι οι βασικές τους απαιτήσεις από τις χώρες-προορισμούς. Στους πιο σημαντικούς παράγοντες περιλαμβάνονται η τιμή και η διαθεσιμότητα επαρκούς χώρου γραφείων στα σπίτια, καθώς και ταχύτητα και η χωρητικότητα του Διαδικτύου. 

«Η πανδημία έχει επιταχύνει την τάση του ψηφιακού νομαδισμού τους τελευταίους 12 μήνες. Ωστόσο, πολύ λίγες χώρες έχουν θεσπίσει νομοθεσία, που έχει σχεδιαστεί για να προσελκύει ξένους εργαζόμενους. Ορισμένοι προορισμοί έχουν κινηθεί πιο γρήγορα από άλλους, για να ανταποκριθούν σε αυτή την αναπτυσσόμενη τάση. Με δεδομένο ότι το κύμα των digital nomads θα ενισχυθεί, οι πόλεις που νομοθετούν για να προσελκύσουν αυτόν τον νέο τύπο εργαζομένου θα είναι εκείνες που θα αποκομίσουν και τα οφέλη» αναφέρει η μελέτη της εταιρείας Nestpick.

Επίσης ιδιαίτερα σημαντικό για τους ψηφιακούς νομάδες είναι το καθεστώς κάτω από το οποίο ένας αλλοδαπός μπορεί να εργαστεί στη χώρα προορισμού και το κατά πόσο τα κράτη προσφέρουν ειδική θεώρηση εισόδου για αυτούς τους υπαλλήλους, καθώς και συγκεκριμένες συνθήκες, όπως οι φορολογικές μειώσεις.

Τέλος, σημαντικά κριτήρια που αξιολογούν οι digital nomads είναι οι παράγοντες που καθιστούν μια πόλη εξαιρετικό μέρος για να ζήσει κανείς, όπως η πρόσβαση σε πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, ο γενικός καιρός, τα επίπεδα μόλυνσης του αέρα, ο θόρυβος. 

Οφέλη για την Ελλάδα

Στοιχεία του ΜΙΤ τοποθετούν το όφελος της Ελλάδα από τους digital nomads στο 1,6 δισ. ευρώ ετησίως. Η υπόθεση του ΜΙΤ προϋποθέτει ότι η χώρα καταφέρνει να προσελκύσει 100.000 ψηφιακούς νομάδες σε μια χρονιά, με μέση παραμονή τους 6 μήνες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, προ της πανδημίας υπήρχαν παγκοσμίως 4 εκατ. ψηφιακοί νομάδες παγκοσμίως. Με την εξ αποστάσεως εργασία να γίνεται πλέον νόρμα, ο αριθμός αυτός έχει εκτιναχθεί και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις δεν αποκλείεται να φτάσει και το 1 δισ. ανθρώπους έως το -όχι και τόσο μακρινό- 2035.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here