Ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και δράσης σχετικά με την προστασία των Λιβαδιών Ποσειδωνίας

Η Teleperformance στην Ελλάδα και η Aegean Rebreath ένωσαν τις δυνάμεις τους και
ανακοίνωσαν την έναρξη πιλοτικού προγράμματος έρευνας, παρατήρησης και παρέμβασης,
που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ, τον Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας
και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαρκόπουλου.

Με συνέντευξη Τύπου, στην οποία παρευρέθηκε πλήθος δημοσιογράφων, ανακοινώθηκε η έναρξη του προγράμματος Posidonia Oceanica: «Do not Disturb» που θα υλοποιηθεί από την Aegean Rebreath με την υποστήριξη της Teleperformance στην Ελλάδα. Για την πραγματοποίηση του προγράμματος που θα γίνει στο Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας, συνεργάζονται, εκτός από τη Δημοτική αρχή, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Μαρκόπουλου και το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.

Ο Γιώργος Σαρελάκος, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Aegean Rebreath,
ανακοινώνοντας την έναρξη του προγράμματος, μίλησε για ένα μοναδικό εγχείρημα που
ενώνει την Κοινωνία των Πολιτών, τον ιδιωτικό τομέα, την ερευνητική κοινότητα και την
Τοπική Αυτοδιοίκηση, και για το οποίο εκτός από την χαρτογράφηση, τη μελέτη και την
τοποθέτηση αγκυροβολίων προβλέπεται και η πιλοτική φύτευση Ποσειδωνίας για την
ενίσχυση και αποκατάσταση του οικοσυστήματος.

Η Δρ. Μαρία Σαλωμίδη, ερευνήτρια του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ, αναφέρθηκε στο υποθαλάσσιο φυτό
Ποσειδωνία, την ιστορία και την προέλευση του, καθώς και τους κινδύνους που
αντιμετωπίζουν τα Λιβάδια στη Μεσόγειο, το μοναδικό μέρος στον πλανήτη που βρίσκεται
το συγκεκριμένο είδος. Τόνισε ότι αποτελούν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια
αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, καθώς δεσμεύουν άνθρακα και απελευθερώνουν
οξυγόνο στην ατμόσφαιρα σε μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ότι τα αντίστοιχα τροπικά δάση. Ο Δρ. Βασίλης Γερακάρης, επιστημονικός συνεργάτης του ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ μίλησε για τις σημαντικές οικοσυστημικές «υπηρεσίες» που προσφέρουν τα θαλάσσια Λιβάδια, καθώς λόγω της δομής τους που είναι σα δάση για το υποβρύχιο περιβάλλον, αποτελούν τόπο αναπαραγωγής, αλλά και καταφυγίου για εκατοντάδες ψάρια και άλλους οργανισμούς. Τα ψάρια διαβιούν το πρώτο διάστημα της ζωής τους εκεί, και όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί που ζουν στα Λιβάδια αποτελούν τροφικό πεδίο για μεγαλύτερα ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς.

Οι πιο συνηθισμένες απειλές που αντιμετωπίζουν τα Λιβάδια Ποσειδωνίας είναι η αλιεία με
συρόμενα εργαλεία, τα ανεξέλεγκτα αγκυροβόλια και οι παράκτιες δραστηριότητες. Ο Κωνσταντίνος Αλλαγιάννης, Δήμαρχος Μαρκοπούλου Μεσογαίας εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκινά από τον όμορφο και τουριστικό κόλπο του Δήμου, στο Πόρτο Ράφτη, και δεσμεύτηκε να στηρίξει κάθε πρόγραμμα που αφορά στη βελτίωση του Περιβάλλοντος στην πόλη του.

Στο ίδιο κλίμα ο Αναστάσιος Νικολακόπουλος, Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας στήριξε το φιλόδοξο εγχείρημα και ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους τους φορείς που συμμετέχουν στην υλοποίηση του.

Εκ μέρους της Teleperformance στην Ελλάδα, η Chief Marketing Officer της εταιρείας Μυρσίνη Σωτηροπούλου, ανέφερε ότι η δράση αποτελεί μέρος του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας της Teleperformance, και αντικατοπτρίζει τις αρχές και τις αξίες της για τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον. «Η υποστήριξη ενός καινοτόμου ερευνητικού προγράμματος που συνδυάζει την μελέτη, την ουσιαστική παρέμβαση και την ευαισθητοποίηση με έγκριτους επιστημονικούς και θεσμικούς φορείς αντανακλά την ολιστική προσέγγιση που έχει η εταιρεία μας στην προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία» τόνισε η κ. Σωτηροπούλου και συμπλήρωσε: «Μέσα από το μήνυμά μας ‘Do Not Disturb’ θέλουμε να αναδείξουμε το πόσο σημαντικό είναι να αφήσουμε τα Λιβάδια Ποσειδωνίας άθικτα να συνεχίσουν την σιωπηλή, αλλά πολύτιμη περιβαλλοντική τους προσφορά».

Για την προώθηση του μηνύματος για την προστασία των Λιβαδιών Ποσειδωνίας θα
πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Πληροφορίες και λεπτομέρειες για τις δράσεις που θα υλοποιηθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του
προγράμματος, μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ.