Η κυβέρνηση προβάλει το γεγονός ότι έχει αναπτύξει συνολικά 1.016 κρεβάτια εντατικής, ενώ παρέλαβε 565 κλίνες. Από την άλλη, η αντιπολίτευση αμφισβητεί τους αριθμούς. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση και στην πραγματικότητα, έχουν αναπτυχθεί 160 νέες κλίνες εντατικής.

Για όσους δεν εντυπωσιάζονται με τον νέο αριθμό κλινών, αξίζει να αναφερθεί ότι η κυβέρνηση έδρασε, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο μαίνεται ένας πρωτοφανής ανταγωνισμός για την προμήθεια κλινών και αναπνευστήρων, λόγω της πανδημίας. Αγώνας στον οποίο η Ελλάδα λόγω μεγέθους και οικονομικής δύναμης βρίσκεται σε μειονεκτική θέση και ενώ η Ε.Ε. καθυστέρησε να δράσει. Ωστόσο, όπως έγινε και με τα προστατευτικά μέσα, με κατάλληλες κινήσεις εξασφαλίστηκε έγκαιρα ένα μέρος του αναγκαίου εξοπλισμού.

Σήμερα, το ΕΣΥ έχει 839 κλίνες εντατικής και αν από αυτές αφαιρέσουμε τις 565 που υπήρχαν αρχικά και τις 160 νέες κλίνες, προκύπτει ένας αριθμός 114 κλινών, οι οποίες αφορούν κρεβάτια Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, εμφραγμάτων κλπ, που με κατάλληλες προσθήκες εξοπλισμού (αναπνευστήρες και monitors), μετατράπηκαν σε κλίνες εντατικής.

Επιπλέον, στο συνολικό αριθμό των 1.000 κλινών περιλαμβάνονται 32 κλίνες εντατικής των στρατιωτικών νοσοκομείων και 145 των ιδιωτικών νοσοκομείων. Βέβαια, οι κλίνες αυτές αφορούν κυρίως ασθενείς που δεν νοσούν από COVID-19.

Όμως, η κυβέρνηση πέτυχε και κάτι άλλο πιο σημαντικόΜέχρι πριν από τρεις μήνες, δεν υπήρχε η δυνατότητα για νοσηλεία πιθανού κρούσματος COVID-19 σε κατάλληλα εξοπλισμένη κλίνη εντατικής, χωρίς τον κίνδυνο να μολυνθούν πάσχοντες από άλλα νοσήματα, που νοσηλεύονταν ήδη στις μονάδες εντατικής (ΜΕΘ).

Σήμερα, υπάρχουν συνολικά 352 κλίνες (349 σε δημόσια νοσοκομεία και 3 σε στρατιωτικά) που διατίθενται αποκλειστικά για νοσηλεία περιστατικών COVID-19. Ευτυχώς, από αυτές με σημερινά δεδομένα οι κενές κλίνες είναι οι 283. Χάρη στα μέτρα καραντίνας, το ΕΣΥ δεν δέχθηκε την πίεση, που είδαμε σε Ιταλία και Ισπανία.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το τελευταίο διάστημα έχουν παραδοθεί πολλές κλίνες και αναμένονται και άλλες τους επόμενους 2 μήνες από δωρεές ιδιωτών, επιχειρήσεων και οργανισμών. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αναπτυχθούν μέχρι το Φθινόπωρο και ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας, επιπλέον 200 κλίνες εντατικής και 200 κλίνες Αυξημένης Φροντίδας.

Πίνακας

Πώς κατανέμονται οι διαθέσιμες κλίνες εντατικής

Αριθμός κλινών ΕΣΥ Ιούνιος 2019 Συνολικός αριθμός σήμερα Αριθμός κλινώνΕΣΥ σήμερα Αριθμός κλινώνΣτρατιωτικών νοσοκομείων Αριθμός κλινών ιδιωτικών νοσοκομείων
564 1.016 839 32 145

 

Virus.com.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here