Ανοίγει αύριο Τρίτη το βιβλίο προσφορών για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ (και θα κλείσει την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου), ενώ στο ενημερωτικό δελτίο που ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προβλέπονται κέρδη προ φόρων πέριξ του ενός δις ευρώ σε βάθος πενταετίας και λειτουργικά κέρδη 1,67 δις ευρώ.

Με βάση αυτό το πενταετές πλάνο η ΔΕΗ θα πολλαπλασιάσει τα μεγέθη της , καθώς τα λειτουργικά κέρδη θα διπλασιασθούν και τα κέρδη προ φόρων πέριξ του δισεκατομμυρίου θα υπερδεκαπλασιασθούν το 2026, όταν το 2020 ήταν 67 εκ. ευρώ.

Προβλέπεται να εκδοθούν 130 έως 150 εκ. νέες μετοχές με τιμή διάθεσης από 8,5 έως 9 ευρώ και το ποσό που θα αντλήσει η ΔΕΗ θα φθάσει μεταξύ 1,1 και 1,35 δις ευρώ. Οι νέες μετοχές θα διατεθούν στην Ελλάδα σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές και στο εξωτερικό σε θεσμικούς ειδικούς και άλλους επιλέξιμους επενδυτές, μέσω βιβλίου προσφορών με ιδιωτική τοποθέτηση. Η CVC θα αποκτήσει ποσοστό 10% της ΔΕΗ ως Cornerstone investor. Το δημόσιο μετά την αύξηση θα δει το ποσοστό του να υποχωρεί αλλά θα διατηρήσει καταστατική μειοψηφία, με 34,123%.

Την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί η τιμή της αύξησης και ο ακριβής αριθμός των νέων μετοχών, οι οποίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση την επόμενη εβδομάδα στις 12 Νοεμβρίου.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα διατεθούν για:

*Την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού των 3,2 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει για κεφαλαιουχικές δαπάνες σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2024, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας και έργων σε γειτονικές αγορές, με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ 7,2 GW έως το 2024,

*Την παροχή μέρους του κατά προσέγγιση ποσού των 1,7 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογίσει για κεφαλαιουχικές δαπάνες έως το 2024 για τη συμβατική παραγωγή ενέργειας, την επιχειρηματική μονάδα που είναι αρμόδια για τις προμήθειες, την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, την ψηφιοποίηση, τις τηλεπικοινωνίες, τα σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, και

*Στο βαθμό που είναι ευλόγως αναγκαίο και μόνο έως ποσών τα οποία δεν συνιστούν σημαντικά στοιχεία ως προς την οικονομική κατάσταση του Ομίλου, για άλλους γενικούς εταιρικούς και άλλους επενδυτικούς σκοπούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here